Moringa oleifera bitki özütlerinin biyolojik aktivitelerinin belirlenmesi
Biological activities of Moringa oleifera plant extraction
  1. Tez No: 584996
  2. Yazar: CHIPASHA KAMINSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÖZASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikrobiyal, DNA koruyucu, Antioksidan aktivite, Moringa oleifera, Antimicrobial, DNA Protective, Antioxidant Activity, Moringa oleifera
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Moringa oleifera, bazen Hayat Ağacı veya Mucize Ağacı olarak da adlandırılan ve tıbbi kullanımdaki potansiyeli nedeniyle ön plana çıkan bir bitkidir. Moringa hem sert kuraklığa hem de hafif don koşullarına dayanabilir ve bu sebepten dolayı dünya çapında yaygın olarak yetiştirilen bir bitkidir. Besin değeri yüksek olması, ağacın her kısmının değerli olması nedeniyle ticari amaç için uygundur. Moringa oleifera, dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetişir. Genellikle“baget ağacı”veya“yaban turpu ağacı”olarak bilinir. Moringa oleifera tohumu, doğal bir pıhtılaştırıcı ve su arıtımında yaygın olarak kullanılmaktadır. Yaprakları mineraller, vitaminler ve diğer temel fitokimyasallar bakımından zengindir. Bunların ötesinde insanların bir anti-diyabetik etkisi nedeniyle kullanımları yaygındır. Bu şekilde kulanım toksik etkisi nedeniyle risklidir. Etkin konsantrasyonların saptanması amacıyla planlanan bu çalışmada antioksidan, DNA koruyucu aktivite ve antimikrobiyal etkili konsantrasyonların saptanması amaçlanmıştır. Tüm bu bilgiler ışığında böyle potansiyel bir bitki antioksidan aktivite, antimikrobiyal aktivite ve DNA koruyucu aktivite potansiyelinin belirlenmesi büyük önem arz etmektedir. Bu amaçla Moringa oleifera bitki Metanol, hekzan, diklormetan ve su özütlerinin antioksidan, antimikrobiyal ve DNA koruyucu aktiviteleri çalışılmıştır. Çalışma sonucunda moringa bitkisinin methanol ve su özütleri yüksek seviyede antioksidan ve DNA koryucu aktiviteye sahip olduğu tespit edilmiştir. Antimkrobiyal aktivite çalışması sonucunda moringa bitkisin özütlerinin Escherichia coli ATCC 25322 Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Staphylococcus aureus ATCC 29213,MRSA bakterileri üzerinde bakteriyosidal etki göstermediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Moringa oleifera, is sometimes referred to as Tree of Life or Miracle Tree, and it is praised for its potential in medicinal use. Moringa can withstand both severe drought and mild frost conditions and hence widely cultivated across the world. With its high nutritive values, every part of the tree is suitable for either nutritional or commercial purposes. Moringa oleifera grows in the tropical and subtropical regions of the world. It is commonly known as 'drumstick tree' or 'horseradish tree'. It is used as potential antioxidant, anticancer, anti-inflammatory, anti-diabetic and antimicrobial agent. Moringa oleifera seed, a natural coagulant is extensively used in water treatment. The leaves are rich in minerals, vitamins and other essential phytochemicals. Beyond that, pre-human testing seems to have a pleasant anti-diabetic effect. Although the plant is generally considered to be toxic, İt is important to note that this is not always the case. In the light of all this information, it is important to determine the antioxidant activity, antimicrobial activity and DNA protective activity such a potential plant. For this reason, antioxidant, antimicrobial and DNA protective activities of methanol, hexane, dichloromethane and water extracts of Moringa oleifera were studied. As a result of the study, it was determined that moringa with water and methanol extracts had high antioxidant and DNA protective activity. As a result of the antimcrobial activity study, it was determined that the extracts of moringa showed no bacteriocidal effect on Escherichia coli ATCC 25322, Klebsiella pneumoniae ATCC 700603, Staphylococcus aureus ATCC 29213,MRSA.