Türev araçların muhasebeleştirilmesi
Accounting of derivative instruments
  1. Tez No: 585006
  2. Yazar: SEMA ALTINOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERDAL ÖZKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Türev Araçlar, Türev Araçların Muhasebeleştirilmesi, Futures, Forward, Opsiyon, Swap, TMS 32, TMS 39, TFRS 7, TFRS 9, Financial Derivative Instruments, Accounting of Derivative Products, Futures, Forward, Option, Swap, TAS 32, TAS 39, TFRS 7, TFRS 9
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Günümüzde küreselleşme ile birlikte dünya ekonomisinin tek çatı altında bütünleşmesi ve hızla gelişmesi, finansal piyasalarda da rekabet ve etkinliğin gelişimini beraberinde getirmenin yanı sıra finansal riskin büyün ölçüde artmasında önemli bir etken olmuştur. Finansal piyasalardaki belirsizliklerden, faiz oranı ve döviz kurundaki dalgalanmalardan olumsuz yönde etkilenen yatırımcılar yeni bir ürün arayışına girmişlerdir. Temel finansal araçlardan doğan türev araçlar da yatırımcıların söz konusu olumsuz durumlardan çeşitli yollarla kendilerini koruyabilmeleri amacıyla yeni bir araç olarak karşımıza çıkmaktadır. Mevcut bir durumun korunmasına (hedging) yönelik olarak ya da spekülatif bir amaçla kullanılabilen türev araçlar genel olarak forward sözleşmeler, futures sözleşmeler, opsiyonlar ve swaplardan oluşur. Türev araçların kullanımı hızlı bir biçimde gelişmektedir. Türkiye'de türev araçların muhasebeleştirilmesi belli sınırları aşan işletmeler için Türkiye Muhasebe Standartları (TMS) ve Türkiye Finansal Raporlama Standartları'nı (TFRS) uygulaması yasal açıdan zorunlu hale gelmiştir. TMS 32 Finansal Araçlar Sunum, TMS 39 Finansal Araçlar: Muhasebeleştirme ve Ölçme, TFRS 7 Finansal Araçlar: Açıklamalar ve TFRS 9 Finansal Araçlar türev araçlara ait düzenlemelerin yer aldığı standartlardır. Bu çalışmada, finansal türev araçlar ve türev araçlara ait düzenlemelerin yer aldığı TMS/TFRS'ler hakkında genel bilgilere yer verilmiş, tekdüzen hesap planı sistemindeki hesaplar kullanılarak türev araçların nasıl muhasebeleştirileceği örneklerle anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, as a result of globalization, the world economy has become a single economy and its rapid development has brought along the development of competition and efficiency in financial markets as well as an increase in financial risk. Investors who are affected by the uncertainties in the financial markets and the fluctuations in interest rate and exchange rates have been searching for a new product. Derivatives from basic financial instruments are a new tool for investors to protect themselves from these negative situations in various ways. Derivative products that can be used for hedging or speculative purposes generally consist of forward contracts, futures contracts, options and swaps. The use of derivative products is rapidly evolving. Accounting for derivative products businesses in Turkey exceeds certain limits of Turkey Accounting Standards (TAS) and Turkey Financial Reporting Standards (TFRS) implementation has taken the legal imperative. TAS 32 Financial Instruments Presentation, TAS 39 Financial Instruments: Recognition and Measurement, TFRS 7 Financial Instruments: Disclosures and TFRS 9 Financial Instruments are the standards by which the derivative products are regulated. In this study, general information about TAS / TFRS, which includes the financial derivative instruments and derivative instruments, is given. In addition, how to account for derivative instruments by using accounts in uniform chart of accounts is explained with examples.