Sentetik kannabinoid ve opioid kullanım bozukluğu olan hastalarda frontal işlevlerin karşılaştırılması: Kontrollü bir çalışma
A controlled study: Comparison of frontal functions inpatients with cannabis use disorders and opioid usedisorders
  1. Tez No: 585039
  2. Yazar: EMİNE YAĞMUR ATAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİH ALTINTAŞ, DOÇ. DR. YUSUF ÖZAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Opiyat, sentetik kannabinoid, bağımlılık, öğrenme, dürtüsellik, Opiates, cannabis, addiction, impulsivity, learning
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızın amacı opiyat kullanım bozukluğu tanılı hastalar ve sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu olan hastalar ile sağlıklı kontrollerin öğrenme ve dürtüsellik açısından karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmamıza DSM-5 kriterlerine göre opiyat kullanım bozukluğu tanısı konulan 40 hasta, sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu olan 40 hasta ve araştırmaya katılmayı kabul eden 40 sağlıklı gönüllü katılmıştır. Hastaların, sosyodemografik ve klinik verileri araştırmacı tarafından toplanmıştır. Madde kullanıcısı olan gruba bağımlılık profillerinin değerlendirilmesi için BAPİ uygulanmıştır. Nörokognitif değerlendirme için tüm katılımcılara CANTAB (Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery) uygulanmıştır. Bulgular: Yapılan CANTAB ölçümlerinde opiyat kullanım bozukluğu tanılı grup ve sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu tanısı olan grubun, kontrol grubuna göre öğrenme; motor dürtüsellik ve bilişsel dürtüsellik testlerinin ise tüm alt testlerinde anlamlı derecede bozulma saptanmıştır. Opiyat kullanım bozukluğu tanılı grup ve sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu tanısı olan grup arasında ise CGT testinin karar alma kalitesi alt testi dışında anlamlı düzeyde farklılık saptanmamıştır. Sonuçlar: Çalışmamızın verileri, madde kullanım bozukluğu tanılı kişilerde nörokognitif hasar olduğunu ancak opioid ve sentetik kannabinoid grupları arasında belirgin farklar olmadığını saptamıştır. Opiyat ve sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu olan hastaların uzun vadeli tedavi planlamalarında nörokognitif hasarlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of our study was to compare the impulsivity, and learning patterns of those with healthy controls (HC), heroin users (HU) and cannabis users.(CU) Method: Forty patients with the diagnosis of opiate use disorder according to DSM-5 criteria , forty patients with diagnosis of cannabis use disorder according to DSM-5 criteria and forty healthy volunteers who accepted to participate were included in the study. Sociodemographic and clinical data of the patients were collected by the researcher. The BAPI was applied to evaluate the dependency profiles for the group that were substance users. CANTAB (Cambridge Neuropsychological Test Automated Battery) was applied to all participants for neurocognitive evaluation. Results: According to the HC, HU group and CU group in the CANTAB measurements, impulsivity and learning tests in all subtests were significantly impaired. There was no significant difference between the HU and CU group, execpt the quality of dessicion making. Conclusion: The data of our study indicate that neurocognitive damage is present in people with both substance use disorders, but there was no significant difference between both two substance users. Neurocognitive damages should be considered in long-term treatment planning of patients with opiate use disorder.