Postmortem nazal sürüntü ve saç örneklerinde sentetik kannabinoidlerin varlığı ve analiz sonuçlarının korelasyonu
Analysis and correlation of synthetic cannabinoids at postmortem nasal swabs and hair samples
  1. Tez No: 778453
  2. Yazar: ERKİN KIRKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKAN YURDUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Farmasötik Toksikoloji, Pharmaceutical Toxicology
  6. Anahtar Kelimeler: Postmortem Adli Toksikoloji, Sentetik Kannabinoid, Burun Sürüntüsü, Saç, Postmortem Forensic Toxicology, Synthetic Cannabinoid, Nasal Swab, Hair
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Kurumumuzda sıklıkla postmortem örneklerde burun sürüntüleri alınmakla birlikte kronik maruziyeti göstermesi açısından saç örneklerinin analizi önem kazanmaktadır. Gereç ve yöntem: 35 postmortem vakadan burun sürüntüleri, saçlı deri verteks posteriordan saç örneklemesi yapılmıştır. Bulgular: Postmortem vakalarda multidrug alımının olduğu, bir vaka hariç tüm olguların erkek cinsiyette olduğu görülmüştür. Sentetik kannabinoid, kokain, MDMA, opioidler, benzodiazepinler ve diğer ilaçlar bulunmuştur. Bağımlılık yapan maddeler ile akciğer doku ağırlıklarındaki artış arasındaki bağlantıya dikkat edilmiştir. Burun sürüntü analizleri akut zehirlenme, saç analizleri ise kronik zehirlenme açısından değerlidir. Çalışmamızda aralarında tam bir korelasyon görülmemiştir. Ancak maddelerin uzun süreli kullanımı sonucu doz aşımı sonrası ölüm görülmüş ve burun sürüntüsü ile saç örnekleri arasında uyumluluk saptanmıştır. Sonuç: Burun sürüntülerinin adli toksikolojik analizler açısından önemi bilinmekle birlikte saç analizlerine sıklıkla başvurulmamaktadır. Bu durum sadece akut intoksikasyon vakalarına ışık tutmakla birlikte kronik maruziyetlerin değerlendirilmesinde güçlükler çıkarabilmektedir. Tez çalışması ile Adli Tıp Kurumu'nda postmortem vakalarda yapılan toksikolojik analizler için saç örneklerinin de rutin olarak incelenmesinin önemine değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Although nasal swabs are often taken from postmortem samples at council of forensic medicine, it is important to analyze the hair samples in terms of chronic exposure. Material and Methods: Nasal swabs and scalp hair from vertex posterior were sampled from 35 postmortem cases. Results: Multidrug uptake was observed in postmortem cases and all cases were male except one. Synthetic cannabinoids, cocaine, MDMA, opioids, benzodiazepines and other drugs have been found. Attention has been paid to the link between addictive substances and increased lung tissue weights. Since nasal swabs were valuable for acute poisoning and hair analysis for chronic poisoning, there was no correlation between them. However, prolonged use of the substances resulted in death after overdose and compatibility between the nasal swab and hair samples. Conclusion: Although the importance of nasal swabs for forensic toxicological analysis is known, hair analysis is not frequently used. This situation may only shed light on cases of acute intoxication but may present difficulties in assessing chronic exposures. In this thesis, the importance of the routine examination of hair samples for toxicological analysis in postmortem cases in the Forensic Medicine Institution was emphasized.