Din görevlilerinde dindarlık ve mutluluk arasındaki ilişki (Sivas örneği)
Relationship between religion and happiness in religious officers (Sample of Sivas)
  1. Tez No: 585102
  2. Yazar: ALİ KELEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ACAR ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Dindarlık, Din Görevlileri, Mutluluk, Dindarlık ve Mutluluk ilişkisi, Religion, Religiosity, Religions, Happiness, Relation of Religiosity and Happiness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Sivas'ta görev yapan İmam-Hatip/Müezzin Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticilerinin dindarlık biçimleri ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Ayrıca bunların sosyo-demografik değişkenlerle ilişkisini incelemektir. Bu araştırmanın evrenini Sivas ilindeki İmam-Hatip/Müezzin Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticilerini kapsamaktadır. Örneklemi ise, Sivas merkez ve köylerde 2018/2019 yılında göreve devam eden İmam-Hatip/Müezzin Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticileri olmak üzere 410 din görevlisinden oluşmaktadır. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek için anket tekniği uygulanmıştır. Katılımcılara anket uygulaması yaklaşık bir saat sürmüştür. Ankette bireylerin dindarlık biçimlerini ve mutluluk düzeylerini ölçmek için Dini Yönelim ölçeği, Oxford Mutluluk Ölçeklerine ve sosyo-demografik değişkenlere yer verilmiştir. Veriler SPSS 18.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Analizde, f testi, korelasyon, Anova, faktör, madde, güvenirlik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı ve önemi ile soru ve hipotezleri; ikinci bölümde, kuramsal çerçevede dindarlık ve boyutları ile mutluluk kuramları ve bu alanda yapılan araştırmalar; üçüncü bölümde, araştırmanın yöntemi, modeli ve işlemi; dördüncü bölümde ise, araştırmanın bulguları ve yorumları yer almaktadır. Araştırmanın sonuçlarına göre; katılımcıların çoğunluğu erkek ve evli, şehirde ikamet eden ve ön lisans mezunundan oluşmaktadır. Çalışmamızda din görevlileri genelde orta düzeyde gelir seviyesine sahiptir ve ileri düzeyde kendilerini dindar olarak tanımlayanlardan oluşmaktadır. Son olarak dindarlık ve dindarlık biçimleri olan iç güdümlü dindarlık toplam puanı ile mutluluk toplam puanı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki söz konusudur. Dış güdümlü dindarlık toplam puan ile mutluluk toplam puanları arasında anlamlı bir ilişki yoktur. Böylece din görevlilerin dindarlık düzeyleri azaldıkça mutluluk düzelerinin de azaldığı ve dindarlık arttıkça mutluluğun arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is, The aim of this course is to determine the relationship between religiousness and happiness levels of Imam-Hatip / Müezzin Kayyım and Qur'an Course Instructors working in Sivas. In addition, the relationship between socio-demographic variables. The universe of this research consists of Imam-Hatip / Müezzin Kayyım and Qur'an Course Tutorials in Sivas. The sample consists of 410 religious officials, including Imam-Hatip / Müezzin Kayyım and Qur'an Course Instructors who continued to work in Sivas center and villages in 2018/2019. In order to realize the aim of the research, questionnaire technique was applied. The survey took approximately one hour. In the questionnaire, Religious Orientation Scale, Oxford Happiness Scales and socio-demographic variables were used to measure the religiousness and happiness of individuals. The data were transferred to computer and analyzed with SPSS program in version 18.0. SSPS program, f test, correlation, Anova, factor, item, were analyzed using reliability analysis. The research consists of four chapters. In the introductory part, the aim and importance of the research, questions and hypotheses; In the second part, the religiosity and dimensions in the theoretical framework, the theories of happiness and researches in this field; In the third chapter, the method, model and process of the research; In the fourth chapter, the findings and interpretations of the research are presented. According to the results of the research; The majority of the participants were male and married, residing in the city and associate degree graduates. In general, it has a middle income level and is highly religious. Finally, there is a positively significant relationship between the total score of internally guided religiosity and the total score of happiness. There is no significant relationship between total guided religiosity total score and happiness total scores. Thus, it was found that as religious levels of religious officials decreased, happiness levels decreased and happiness increased as religiosity increased.