Sınıf öğretmenlerinin bilinçli farkındalık ve umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between conscious awareness and hopelessness levels of classroom teachers
- Tez No: 585100
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ BALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sınıf Öğretmeni, Bilinçli Farkındalık, Umutsuzluk, Clasroom Teacher, Conscious Awareness, Hopelessness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu araştırmada; sınıf öğretmenlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri ile umutsuzluk düzeyleri arasındaki ilişkiler cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, öğretmenlerin görev yaptıkları okuldaki çalışma süresi, kıdem, okutulan sınıf düzeyi ve mesleği seçme nedeni değişkenleri bakımından ele alınarak incelenmiştir. Araştırma verileri Brown ve Ryan (2003) tarafından geliştirilen ''Bilinçli Farkındalık Ölçeği'' ve Beck, Lester ve Trexler (1974) tarafından geliştirilen“Beck Umutsuzluk Ölçeği”ile araştırmacı tarafından geliştirilen ''Kişisel Bilgi Formu'' yardımı ile toplanmıştır. Araştırma 357 sınıf öğretmeni üzerinde yürütülmüştür. Verilerin analizinde Frekans, Yüzde, Ağırlıklı Ortalama, Teorik Ortalama, Standart Sapma, t-testi, Tukey Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi teknikleri kullanılmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlere göre sınıf öğretmenlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri genel olarak teorik ortalamanın üzerindedir ve katılımcıların görüşleri cinsiyet, öğrenim durumu, görev yapılan okuldaki görev süresi ve okutulan sınıf düzeyi bakımından anlamlı farklılıklar içerirken yaş, medeni durum, görev yeri, kıdem ve öğretmenlik mesleğini seçme nedeni değişkenleri bakımından manidar farklılıklar oluşturmamaktadır. Yine araştırmanın katılımcılarına göre sınıf öğretmenlerinin umutsuzluk düzeyleri teorik ortalamanın altında olup, katılımcıların görüşleri cinsiyet, çalışılan okuldaki görev süresi bakımından anlamlı farklılıklar oluştururken yaş, öğrenim durumu, medeni durum, görev yeri, kıdem, okutulan sınıf düzeyi ve öğretmenlik mesleğini seçme nedeni değişkenleri bakımından manidar farklılıklar oluşturmamaktadır. Sınıf öğretmenlerinin bilinçli farkındalık düzeyleri ile umutsuzluk düzeyleri arasında negatif yönde düşük düzeyde anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Araştırmada kapsamında elde edilen sonuçlar ilgili literatür temelinde tartışılmakta ve bulgulara dayalı bazı öneriler de sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationships between conscious awareness and hopelessness lewels of classroom teachers were examined by processing in terms of variables such as gender, age, educational status, marital status, the duration of work in the school they work, seniarity, calssroom lewel and the reason for choosing the profession. The research data were collected with the help of;“Conscious Awareness Scale”developed by Brown and Ryan (2003),“Beck Hopelessness Scale”developed by Beck, Lester and Trexler (1974), and“Personal Information Form”developed by the researcher. The study was conducted on 357 primary school teachers, frequency, Percentage Weighed Average, Standard Deviation, T-test, Test of TUKEY and Simple x Analysis of Variance techniquens were used on the analysis of data. According to the teachers who participated in the research, the conscious awareness levels of the classroom teachers are generally above the the aretical average ande the opinions the participants included significant differences in terms of gender educationel status, term of duty in the school and classroom level to be taught, while variables of age, marital status, place of employement, sniority, and the reason for choosing teaching profession does not create significant differences. Again, according to the participants of the study; the level of hopelessness of primary school teachers is below the theoretical average and the opinions of the participants make significant differences in terms of gender, term of duty in the school which is worked, but not significant differences in terms of variables such as age, educational status , maritul satatus place of employement seniority, class level and the reason for choosing the teaching job. There is a significant relationship which is negatively in low level between conscious awereness and hopelessness levels of primary school teachers, The results obtained within the scope of the research are discussed on the basis of related literature and some recommendotions based on the findings are presented.