Dilaver Cebeci'nin hikaye ve şiirlerinde millî kültür unsurları
Elements of national culture in the stories and poems of Dilaver Cebeci
- Tez No: 585106
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMEL HİSARCIKLILAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dilâver Cebeci, Kültür, Millî Kültür, Şiir, Hikâye, Dilaver Cebeci, Culture, National Culture, Poetry, Story
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Dilâver Cebeci millî romantizmin önde gelen şair ve yazarlarından biridir. Eserlerinde işlenen konuların başında Türk millî kültürü ve Türklerin inanç dünyası gelir. Bir Türk milliyetçisi olarak Cebeci, kültür ve din ile alakalı konulara hâkim bir yazar ve şairdir. Cebeci'nin eserlerinde millî kültürün nasıl işlendiğini konu alan Yüksek Lisans Tezi bulunmamaktadır. Bu konuyla ilgili yazılan bazı makaleler ve bazı kitaplar, dergiler ve tezlerde yer alan konu başlıkları bulunmaktadır. Bu tez çalışmasının içinde millî kültür unsurlarının Türkler açısından ne anlama geldiği ve Cebeci'nin millî kültür unsurlarını şiir ve hikâyelerinde nasıl işlediği ile ilgili yorumlar yer almaktadır. Şiir ve hikâyelerinde tarihe, dine, siyasete ve kültüre göndermelerde bulunulduğu için farklı alanlarla ilgili kaynaklara da başvurulmuştur. Millî kültür unsurlarını daha çok edebî eserlerinde kullandığı için mizahi bir gezi yazısı türünde yazılan“Seyrannâme”ve“Devrannâme”,bir araştırma – inceleme eseri olan“Tanzimat ve Türk Ailesi”ve“Divan Şiirinde Kadın”eserleri incelenmemiştir. Cebeci'nin millî kültür unsurlarına değindiği“Farklı Yönleriyle Türkler”kitabına başvurulmuştur. Bu çalışmanın birinci kaynakları“Panama Yayıncılık”tarafından yayımlanan“Dilâver Cebeci, 'TÜRKİYEM' BÜTÜN ŞİİRLERİ”ve mensur şiirleri ile hikâyelerinin toplandığı“Mavi Türkü”eseridir. Tez çalışması iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş başlığında kısaca Cebeci'nin hayatı ve edebî çizgisi incelendikten hemen sonra gelen birinci bölümde“kültür”ve“milli kültür”kavramlarının ne anlama geldiği ile alakalı bilgiler ve bu kavramların Türk edebiyatı içerisindeki yeri üzerine yorumlar yer almaktadır. İkinci bölümde ise milli kültürün Dilâver Cebeci'nin hikâye ve şiirlerinde nasıl karşılık bulduğu ile ilgili çalışma yer almaktadır. Bu bölümde şiirler ve hikâyeler ayrı ayrı incelenmiştir.“Sonuç”başlığında tezden çıkarılan yorumlar,“Ekler”başlığında Dilaver Cebeci'nin oğlu Çağrı Cebeci'den temin edilen fotoğraflar yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Dilaver Cebeci is one of the leading poets and writers of National Romanticism. At the top of the topics covered in his works are Turkish national culture and the belief world of Turks. As a Turkish nationalist, Cebeci is a writer and poet who has mastered issues related to culture and religion. There is no master thesis on how national culture is processed in Cebeci's works. There are some articles written on this subject and some topics in books, journals and theses. This thesis includes comments on what elements of national culture mean for Turks and how Cebeci works elements of national culture in his poems and stories. In his poems and stories, references to history, religion, politics and culture were also referred to sources related to different fields.“Seyrannâme”and“Devrannâme”,“Tanzimat ve Türk Ailesi”and“Divan Şiirinde Kadın”were not examined because they used the elements of national culture more in their literary works. Cebeci's book“Farklı Yönleriyle Türkler”, which refers to the elements of national culture, was referenced. The first sources of this work are“Dilaver Cebeci, Türkiyem, Bütün Şiirleri'”published by“Panama Yayıncılık”and“Mavi Türkü”collected by prose poems and stories. The thesis consists of two main parts. In the first chapter, which comes shortly after Cebeci's life and literary line is examined, information about what the concepts of“culture”and“national culture”mean and comments on the place of these concepts in Turkish literature are given. The second part is a study of how national culture corresponds to the stories and poems of Dilaver Cebeci. Poems and stories are examined separately in this section. In the title of the conclusion, the comments taken from the thesis and in the title of the Annex are photographs obtained from Çağrı Cebeci, son of Dilaver Cebeci.