Dilaver Cebeci şiirinde estetik
Aesthetics in Dilaver Cebeci's poem
  1. Tez No: 864810
  2. Yazar: ABDULNASİR KIMIŞOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE HİLAL KALKANDELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Dilâver Cebeci, Edebiyat, Estetik, Şiir, Dilâver Cebeci, Literature, Aesthetics, Poetry
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Dilaver Cebeci, millî edebiyatın önde gelen şair, yazar ve düşünürlerinden, İslam'la yoğrulmuş, Türklük şuuruna hâkim bir Türk milliyetçisidir. Eserlerinde genel olarak Türk kültür ve medeniyet anlayışı, Türklerin inanç dünyası, Anadolu irfanı, erdemli bir hayat ve irfan geleneği ile turan ülküsü gibi konuları işlemiştir. Bu çalışmada Cebeci'nin Türkiyem isimli toplu şiir kitabı ile mensur şiirlerinin içinde bulunduğu Mavi Türkü isimli kitabı estetik yönden biçim ve içerik olarak incelenmiştir. Bireysel, millî ve dinî temaların fazlaca işlendiği Cebeci şiirinde dinî, kültürel, kozmik ve mitolojik unsurlar da dikkat çekmektedir. Çalışma üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Cebeci'nin işaret ettiği fikir dünyasından bahsedilmiştir. Birinci bölümde hayatı, kişiliği sanatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde geçmişten günümüze kadar yapılan şiir ve estetik tanımlarından sonra şiir, estetik ve medeniyet ilişkisine değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise Cebeci şiirleri içerik ve biçim açısından ele alınmıştır. Sonuç bölümünde genel değerlendirilme yapılmış ve Ekler bölümüne Dilaver Cebeci'nin oğlu Çağrı Cebeci'den temin edilen fotoğraflar eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Dilaver Cebeci is one of the leading poets, writers and thinkers of national literature, a Turkish nationalist who is steeped in Islam and has a strong sense of Turkishness. The subjects he deals with in his works are generally the understanding of Turkish culture and civilization, the world of belief of the Turks, Anatolian wisdom, a virtuous life and tradition of wisdom, and the Turan ideal. In this study, Cebeci's collected poetry book called My Turkey and his book called Mavi Türkü, which includes his prose poems, were examined in detail in terms of aesthetic form and content. Religious, cultural, cosmic and mythological elements also attract attention in Cebeci's poetry, where individual, national and religious themes are extensively discussed. The study consists of three main parts. In the introduction, the world of ideas pointed out by Cebeci is mentioned. In the first part, information about his life, personality, art and works is given. In the second part, after the definitions of poetry and aesthetics from past to present, the relationship between poetry, aesthetics and civilization is mentioned. In the third chapter, Cebeci's poems were examined in detail in terms of content and form. In the conclusion section, a general evaluation was made and photographs obtained from Dilaver Cebeci's son Çağrı Cebeci were added to the Appendices section.