Tahsin Saraç'ın hayatı ve şiiri
The life and poetry of Tahsi̇n Sarac
- Tez No: 585107
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAYET ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tahsin Saraç, Hayatı, Şiirleri, Tahsin Sarac, Tahsin Sarac's life, Tahsin Sarac's poems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Cumhuriyet Sonrası Türk edebiyatının önem arz eden fakat üzerine pek de araştırma ve inceleme yapılmamış olan Tahsin Saraç, şiirlerinde toplumsal ve insani hassasiyetlerini bireyselliği ön plana çıkararak ortaya koymuştur. Gerek Anadolu'yu gerek Avrupa'yı çok iyi tanımasından kaynaklı olarak farklı kültürleri gözlemlemiş, bu da onda farklı kültürleri karşılaştırma ihtiyacını doğurmuştur. İçinde bulunduğu ortam ve yaşam koşulları nedeniyle halk ile yönetenler arasındaki ilişki Saraç'ın ele aldığı temel problemlerden olmuştur. Bu sorunları ele almasının nedeni ise Saraç'ın hem halkçı bir kişiliğe sahip olması hem de mizacından kaynaklıdır. Toplum hayatında gördüğü aksaklıkları yansıtmak şiirlerinin temelini oluşturur. Sadece halkın rahatsızlıklarını değil aynı zamanda bireyin bünyesinde oluşan rahatsızlıkları da açıkça dile getirmiştir. Tahsin Saraç, şiirlerini oluştururken kendi döneminin şiir yazma alışkanlığını da sürdürerek İkinci Yenicilere yakın bir tarz ortaya koymuştur. İkinci Yeni şiirinin sadece bazı özelliklerini şiirinde yansıtan Saraç'ın içerik ve söyleyiş bakımından tamamen kendine özgü bir şair kimliği vardır. Bu çalışmada Tahsin Saraç'ın şiirlerinde yer alan temaları ortaya koymak, şiirlerinde hangi biçimleri kullandığını tespit etmek, şiirlerinde ağırlıklı olarak kullandığı imgeli dili çözümlemek, benzetme, kişileştirme, bağdaştırmalar, sapmalar gibi yapıyı oluşturan başlıkları belirlemek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Tahsin Sarac, who was significant but inadequately searched and examined figure of Post-Republic Turkish Literature, revealed humanistic and social sensitivity in his poems by featuring individuality. Owing to his familiarity to both Anatolia and Europe, he was capable of observing different cultures and this created the need of comparing them. The relationship between the public and the governors was one of the basic problems that Sarac dealt with because of his environment and life conditions. The reason why Sarac dealt with these matters was both his populist personality and his disposition. Reflecting the flaws he witnessed in the society formed the basis of his poems. He clearly expressed not only the public disturbance but also the disturbance occured in individual's body. While building up his poems, Tahsin Sarac revealed a close style to Second New Poets by maintaining versification habits of his own period of time. Sarac reflecting some certain points of Second New Poems has a unique poetic identity in terms of content and utterance. In this study the main goals are to reveal the themes taking place in Tahsin Sarac's poems, to identify which styles he used in his poems, to analyze the imagery language that he mainly used in his poems and to determine the titles forming the structure such as metaphor, personification, harmonization and deviation, etc.