Rototiller ilerleme hızının toprak sıkışması ve bazı toprak fiziksel özellikleri üzerine etkileri
Effects of rototiller forward speed on soil compaction and some soil physical properti̇es
  1. Tez No: 585128
  2. Yazar: İBRAHİM YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT AKBOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: İlerleme hızı, Ortalama ağırlık çapı, Rototiller, Toprak işleme, Toprak sıkışması 2019, 48 sayfa, Forward speed, Mean weight diameter, Rotary tiller, Tillage, Soil compaction. 2019, 48 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Toprak işleme aletlerinin en önemli kullanım amaçlarından biri, tarımsal üretim için tohum yatağı hazırlığıdır. Bu çalışmanın amacı, tohum yatağı hazırlığında kullanılan rototillerin, farklı ilerleme hızlarında kullanımının toprak sıkışması ve bazı toprak fiziksel özellikleri (toprak nemi, toprak hacim ağırlığı, toprak porozitesi, toprak penetrasyon direnci, toprak dilim kalınlıkları ve toprak ortalama ağırlık çapları) üzerine olan etkisini belirlemektir. Tarla tarımında yaygın olarak kullanılan L şekilli bıçağa sahip olan rototiller, tek geçişte tohum yatağı hazırlığında ve çapalamada yaygın olarak kullanılmaktadır. Denemede kullanılan rototiller; 2 (A), 3 (B), 4 (C) ve 5 (D) km h-1 olmak üzere dört farklı ilerleme hızlarında kullanılmıştır. Toprak hacim ağırlığı için çelik halkalar kullanılarak bozulmamış toprak örnekleri, 0-10, 10-20 ve 20-30 cm toprak derinliklerinden alınmıştır. Penetrasyon direnci ölçümü için penetrologger kullanılmıştır. Toprak ortalama ağırlık çaplarının kontrolü için elek takımı kullanılarak elek analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, A, B, C ve D uygulamaları için sırasıyla; 1.23, 1.18, 1.18 ve 1.24 g cm-3 ortalama toprak hacim ağırlıkları saptanmıştır. Uygulamalara bağlı olarak hacim ağırlıkları arasındaki fark önemli bulunmamıştır. Ayrıca her bir toprak derinliği uygulamalar bazında karşılaştırıldığında aralarında farklılık olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). Uygulamalar arasında, 0-80 cm toprak derinliğindeki ortalama toprak penetrasyon dirençleri açısından fark bulunmamıştır. Ancak uygulamalar arasında, 0-20 cm toprak derinliğindeki penetrasyon dirençlerindeki farklılık önemli bulunmuştur. Penetrasyon dirençleri 0-20 toprak derinliğinde A, B, C ve D için sırasıyla, 1.47, 1.24, 1.18 ve 1.29 MPa olarak saptanmıştır. A uygulaması penetrasyon direnci diğerlerinden daha yüksek çıkarken B, C ve D uygulamaları arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. D uygulamasında ilerleme hızı artışı nedeniyle iş derinliği azalmış bu durum penetrasyon direncini artırmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important usage of tillage equipment is seed bed preparation for agricultural production. The aim of this research is to determine the effect of rotary tiller used in seed bed preparation at different forward speed on soil compaction and some soil physical properties (soil moisture, soil volume weight, soil porosity, soil penetration resistance, soil slice thickness and mean weight diameters). Rotary tiller with L shaped blade is widely used for hoeing and seed bed preparation in a single pass. Rotary tiller used in the experiment; 2 (A), 3 (B), 4 (C) and 5 (D) km h-1 were used at four different forward speed. Undisturbed soil samples were taken from 0-10, 10-20, and 20-30 cm soil depths using steel rings for soil bulk density. A penetrologger was used to determine the penetration resistance. Sieve analysis was performed by using sieve set to control soil mean weight diameter. According to the research results, for A, B, C, and D treatments, average soil bulk densities were determined as 1.23, 1.18, 1.18, and 1.24 g cm-3 respectively. The difference between the bulk density was not significant depending on the treatments. In addition, when each soil depth was compared on the basis of treatments, it was determined that there was no difference between the treatments (P>0.05). There was no difference between the treatments in terms of average soil penetration resistances at 0-80 cm soil depth. However, at the soil depth of 0-20 cm, there was a difference between the treatment in term of penetration resistance. Penetration resistance at 0-20 cm soil depth were determined as 1.47, 1.24, 1.18, and 1.29 MPa for A, B, C, and D treatments, respectively. While the penetration resistance of A treatment was higher than the other treatments, the difference between B, C, and D treatment was insignificant. In D treatment, due to the increase in forward speed, the depth of tillage decreased and increased the penetration resistance.