Türkiye Cumhuriyeti Muallimler Birliği Umûmi Kongresi zabıtları 1341(1925) transkripsiyon ve değerlendirmesi
Republic of Turkey Teachers Association Congress Public Officers 1341 (1925) transcryption and evaluation
  1. Tez No: 585138
  2. Yazar: MUSTAFA SİNÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ÜNÜVAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Türk İnkılap Tarihi, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Cumhuriyeti, Muallimler Birliği Kongresi, Maarif, Muallim, Republic of Turkey, Teachers Association Congress, Ministry of Education, teachers
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Kurtuluş Savaşı'nı zaferle sonuçlandıran Mustafa Kemal Atatürk 29 Ekim 1923'te Cumhuriyeti ilan etmiştir. Daha Kurtuluş Savaşı sürerken 1921'de Maarif Kongresi'ni toplamış ve Türkiye'nin milli maarifini kurmasını istemiştir. 1922'de TBMM üçüncü toplantı yılında ve 1924 Muallimler Birliği Kongresi'nde eğitimle ilgili görüşlerini açıklamıştır. Mustafa Kemal tüm halka okuma, yazma, vatanını, milletini, dinini, dünyasını tanıtacak kadar coğrafi, tarihi, dini, ahlaki eğitim vermeyi dört işlem öğretmeyi maarif programının ilk hedefi olarak belirlemiştir. Ülkede bir eğitim seferberliğini başlatmıştır. Muallimler, milletin eğitim öğretim ve irfanının yükseltilmesinde önemli görev üstlenmiştir.“Türkiye Cumhuriyeti Muallimler Birliği Umûmi Kongresi Zabıtları (1341) 1925 Transkripsiyon ve Değerlendirmesi”adlı konu literatüre katkı sağlamak, dönemin eğitimle ilgili yapılan uygulamaları hakkında fikir ve bilgi edinmek için tez çalışması olarak belirlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti Muallimler Birliği Kongresi 2 Mayıs 1925 Cumartesi günü Türk Ocağı ictima' salonunda toplanmıştır. Kongre dört içtima'dan oluşmuş 5 Mayıs'ta son bulmuştur. Kongreye Türkiye'nin birçok il ve ilçelerinden elliden fazla Murahhas katılmıştır. Riyasete Vasıf Bey, reis vekilliklerine Nimet Hanım ve Haydar Bey; kâtipliklere Makule Hanım, Fuad, Fehmi, Kudsi Beyler seçilmiştir. Bu kongrede Muallimler bütün memleketi kapsayan irşâd ve tenvir teşkilatı kurmuş ve program oluşturmuştur. Muallimlik mesleğinin tekâmülü, ders saati, nitelikleri, alacakları ücretler belirlenmeye çalışılmıştır. Milli eğitimin öğrencilere ve halka ulaştırılmasına ve yaygınlaştırılmasına çaba gösterilmiştir. Bu hususta birlikler kurularak mektepler, halk dershaneleri, müsamereler, konferanslar, aile, ordu, neşriyat, kütüphaneler, sinemalar ve numunelik faaliyetler ile halk eğitilmeye çalışılmıştır. Halk dershaneleri vasıtasıyla binlerce Türk çocuğuna okuma yazma öğretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Mustafa Kemal Atatürk, who ended the War of Independence with victory, declared the Republic on 29 October 1923. He collected the War of Independence in 1921, while Turkey's Ministry of Education and asked Congress to establish the national education. In 1922, in the third year of the Turkish Grand National Assembly and at the Congress of Teachers Union of 1924, he expressed his views on education. Mustafa Kemal has determined the first goal of the education program to teach all the people to read, write, to teach four processes in geographical, historical, religious and moral education enough to introduce his country, nation, religion and world to the four people as the first objective of the education program. İnitiated a training campaign in the country. The teachers played an important role in increasing the education and wisdom of the nation.“Union of the Republic of Turkey Teachers general congress reports (1341) 1925 Transcription and Assessment”to contribute to the named subject literature, to get ideas and information about the applications made related to the period of the training has been identified as a thesis. Teachers played an important role in raising the education and wisdom of the nation. Teachers Association Congress of the Republic of Turkey on Saturday, May 2, 1925 to Turkey in January Muster 'is gathered in the hall. The congress ended on May 5, which consisted of four assembly. Congress in Turkey participated in several provinces and more than fifty of the district executive director. President Vasıf gentleman, Nimet Lady and Haydar gentleman as the deputies; Makule Lady, Fuad, Fehmi, Kudsi gentlemen were selected as clerks. In this congress, teachers established a guidance and informative organization covering the whole country and established a program. The development of teaching profession, course hours, qualifications, fees have been tried to determine. Efforts have been made to reach out to and disseminate national education to students and the public. In this regard, centers were established and schools, public courses, concerts, conferences, family, army, publications, libraries, cinemas and sample activities were tried to educate the public. Thousands of Turkish children have been taught to read and write through public courses.