Tapınak Şövalyeleri: Kuruluşu, faaliyetleri ve kapatılması
Knights Templar: Establishment, activities, and closure
- Tez No: 585187
- Danışmanlar: DR. HÜLYA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Kudüs, Haçlı Seferleri, Tapınak Şövalyeleri, Jerusalem, Crusades, Knights Templar
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Milan fermanıyla Roma İmparatorluğunda serbest olan Hıristiyanlık, sonrasında devletin tek yasal dini olmasıyla, Kilise yetkilileri, siyasi ve askeri gücün desteğiyle şiddet karşıtlığını bırakarak Hıristiyanlığı güç kullanarak yaymak adına,“haklı savaş”isminde şiddet yanlısı bir doktrini kabul ettiler. Kilisenin kutsal toprakları kurtarmak için Müslümanlara yönelik başlattığı Haçlı Seferleri neticesinde Kudüs, Hıristiyanlar tarafından ele geçirilmiştir. Sonrasında kutsal toprakların savunulması ve Hıristiyan hacıların güvenliğinin sağlanabilmesi için, bazı dini-askeri düzenler oluşturulmuştur. İsa Mesih'in ve Süleyman Tapınağı'nın Yoksul Askerleri isimli düzen, Tapınak Şövalyeleri olarak da bilinmektedir. I. Haçlı Seferleri neticesinde kutsal topraklarda Kudüs merkezli kurulan, Latin Krallıkları bünyesinde ortaya çıkmıştır. Düzen, dini-askeri özellikte olup Hıristiyan manastır hayatını kabul etmiş savaşçı keşişlerden oluşmaktaydı. Papa tarafından resmi olarak tanınmalarından sonra, Avrupa soylularından alınan büyük miktardaki bağışlarla sahip oldukları mülk ve geniş topraklarda yürüttükleri faaliyetler neticesinde, büyük bir ekonomik güce ulaşmışlardır. Ortaçağ Avrupa'sında en etkili ve güçlü örgütlerden birisi olarak, yaklaşık ikiyüz yıl boyunca özellikle mimari, sosyal, ekonomik, dini ve askeri yönlerden çok etkili olabilmişlerdir. XIV. yüzyılın başında Fransa Kralı IV. Philippe tarafından düzen hakkında sapkınlık, Haç'a hakaret, Şeytana tapınma ve İsa'yı inkâr etme suçlamalarında bulunulmuş ve son Tapınak Üstadı Jacques de Molay'ında aralarında olduğu bir çok düzen üyesi tutuklanmıştır. Engizisyon yargılamaları sonucunda suçlu görülen düzen, son üstadın yakılarak idam edilmesinden sonra resmi olarak ortadan kaldırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Christianity, which was freed in the Roman Empire by the decree of Milan, and later being the only legal religion of the state, the Church authorities accepted a pro-violence doctrine in the name of just war, in order to disseminate Christianity by force, with the support of political and military power. Jerusalem was conquered by Christians as a result of the First Crusades initiated by the church for Muslims to save the holy lands. Afterwards, some religious-military orders were created in order to defend the holy lands and to ensure the security of Christian pilgrims. The Order of the Poor Soldiers of Jesus Christ and the Temple of Solomon is also known as the Knights Templar. The First Crusades as a result of the Holy Land was founded in Jerusalem, established within the Latin Kingdoms. The order consisted of warriors, religious-military, who accepted the Christian monastic life. After being officially recognized by the Pope, they have achieved great economic power as a result of their large-scale donations from the European nobles and their activities on large territories. As one of the most influential and powerful organizations in medieval Europe, they have been able to be very influential, especially in architectural, social, economic, religious and military aspects for nearly two hundred years. XIV. At the beginning of the century King of France Philippe IV has been accused of heresy, insulting the Cross, worshiping Satan, and denying Jesus, and many members of the order, including the late Temple Master Jacques de Molay, have been arrested. The order, which was found guilty as a result of the Inquisition proceedings, was officially abolished after the last master was executed.by burning.