Tapınak Şövalyeleri (Kuruluşu, yükselişi, kurumsal yapısı ve düşüşü)
The Knights Templar (Foundation, rise, institutional and fall)
  1. Tez No: 530043
  2. Yazar: MUHİTTİN ÇEKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tapınak Şövalyeleri, Süleyman Tapınağı, Haçlı Seferleri, Kudüs, Papalık, Kral IV. Philip, Knight Templars, Temple of Solomon, Crusades, Jerusalem, Papacy, King IV. Philip
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 297
Özet
XI. yüzyılın sonlarına gelindiğinde dünya, Batı'da Katolik Hristiyan Kilisesi, Doğu'da Ortodoks Kilisesi, Müslüman Türk ve Arapların oluşturduğu güç denkleminin Ortadoğu coğrafyasındaki büyük mücadelesine sahne oldu. Papa II. Urbanus tarafından 1095 Clermont Konsili'nde tohumları atılan ve yaklaşık iki asır boyunca devam eden bu savaş silsilesi,“Haçlı Seferleri”gibi dinî bir tabirle ifade edilse de, politik ve ekonomik çıkarların ön plana çıktığı uluslararası bir savaş halini aldı. Kudüs'ü kurtarma sloganıyla 1096'da Doğu'ya gelen Birinci Haçlı orduları, 1099 yılında Kudüs'ü Müslümanlardan alarak burada siyasi bir otorite kurdular. Kudüs'ün Müslümanlardan alınması, Avrupa toplumunda büyük bir sevinç yaratmış ve Avrupa toplumunun neredeyse her kesiminden insanlar, hac ibadetlerini ifa etmek için Kudüs'e akın etmeye başlamıştı. Tapınak Şövalyeleri de, hac ibadetinin yarattığı coşku ve şartların bir tezahürü olarak ortaya çıkan bir örgüt oldu. Avrupa'dan Kudüs'e gelen hacı adaylarını Müslümanların saldırılarından koruma gibi bir amaç edinen Tapınak Şövalyeleri, yoksulluk, itaat ve erdenlik yemini ederek o dönem için emsali olmayan dinî-askeri karakterli bir örgüt olarak ortaya çıktı. Kuruluşundan çok kısa bir süre sonra, Papalık tarafından resmi bir örgüt olarak tanınan Tapınak Şövalyeleri, bu durumla birlikte büyük bir yükseliş göstererek Avrupa'nın en zengin ve en prestijli örgütü haline geldi. Sahip olduğu zenginlik ve askeri karakteriyle Haçlı Seferleri'nin asli bir unsuru haline gelen Tapınak Şövalyeleri, bu seferlerin başarısızlıkla sonuçlanmasından sonra sorgulanmaya hatta ihanetle suçlanmaya başlamışlardı. Yükselişleri gibi düşüşleri de çok hızlı gerçekleşen Tapınak Şövalyeleri, 1312 yılında Papalık tarafından resmi olarak ilga edilmiş, fakat arkalarında bitmek bilmeyen soru işaretleri bırakmışlardı. Çalışmamızda, Tapınak Şövalyeleri'nin asıl kuruluş amaçlarının ne olduğu, kısa sürede yükselerek dönemin en zengin ve en güçlü örgütü haline gelemelerini sağlayan faktörlerin neler olduğunu, Haçlı Sefeleri'nde hangi anlamda nasıl aktif bir rol üstlendiklerini ve yargılanmalarına sebep olan olayların perde arkasında yatan gerçeklerin neler olduğunu dönemin kaynakları ve modern çalışmaların desteğiyle ortaya koymaya çalışacağız.
Özet (Çeviri)
At the end of XI. century, a great struggle of power balance among Ortodox Church, Muslim Turks, Arabs in the East and Catholic Church in the West took place in the middle east geography. Although the series of wars, whose seeds had been planted by Papa Urbanus II. in the Council of Clermont in 1095 and lasted for about two centuries, were defined in an religous term such as“Crusades”, it became an international war where political and economic interests came to the front. In order to save Jerusalem, the first Crusader armies came to the East in 1096, and in 1099, they formed an authority here by taking Jerusalem from the Muslims. The conquest of Jerusalem from Muslims created great joy in European society and from almost every part of society began to flock to Jerusalem to perform their pilgrimage. The Knight Templars became an organization that emerged as a manifestation of the enthusiasim and the conditions created by the pilgramage worship. The Knight Templars, who aimed to protect the pilgrim candidates coming from Jerusalem to Europe from the attacks of Muslims, emerged as a unique religious-military organization in that period, by taking the oath of poverty, obedience and the chastity. Soon after its establishments, the Knight Templars, recognized as an official organization by the Papacy, it became the richest and most prestigious organization in Europe. The Knights Templars, which became the essential elements of the Crusades with the wealth and military character they possessed, started to be questioned and even accused of betrayal. The Knight Templars whose disfavor was so fast just like their promonince were officially abolished by the Papacy in 1312, but they left endless questions begging them. In this study, we will try to demonstrate what were the main aims of the Knights Templar and the factors that caused them to become the richest and strongest organization of the period, what role they played in the Crusades, and the facts behind the scenes, with the support of the sources of the time and modern studies.