Stratejiyên pesnê di zimanê Kurdî de (Govera Behdînan wek nimûne)
Behdînan bölgesi örnekleminde Kürt dilinde övgü stratejileri
  1. Tez No: 585313
  2. Yazar: BARAVAN WAHEED HASAN HASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFIK DR SULAIMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ġltifat etme, iltifat etme stratejileri, Kürt Dili, hoĢnutluk, hoĢnutsuzluk, Compliment, compliment strategies, kurdish language, satisfaction, discontent
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Ġltifat etmek pragmatikteki önemli konuĢma edimlerinden biridir.“Behdînan Bölgesi Örnekleminde Kürt Dilinde Övgü Stratejileri”baĢlıklı bu çalıĢma, Kürt Dili ve Kültüründeki iltifat etme stratejilerini incelemekte, değiĢik bağlamlarda baĢvurulan iltifat etme stratejilerini ele almaktadır. Bu çalıĢmada betimleme-analiz yöntemi uygulanmıĢtır. DeğiĢik stratejilerin baĢvurulma oranlarını göstermek için istatistiksel yöntem kullanılmıĢtır. Bu çalıĢma bir giriĢ, bir sonuç ve iki ana bölümden oluĢmaktadır.“Ġltifat Etme ve Stratejileri”baĢlıklı birinci bölümde, iltifat kavramı ve bir konuĢma edimi olarak kullanım stratejileri genel olarak ele alınmaktadır.“Kürt Dilinde Ġltifat Etme Stratejileri”baĢlıklı ikinci bölümde Kürtlerin gündelik hayatında karĢılaĢılan on farklı durumda kullanılan iltifat stratejileri, türleri ve oranlarıyla birlikte incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Complimenting is one of the important speech acts in practice. This research entitled praise strategies in the kurdish language in“The behdînan region sample, examines the compliment strategies in kurdish language”and culture and discusses the compliment strategies used in different contexts. In this study, description-analysis method was applied. Statistical method was used to show the application rates of different strategies. this study consists of an introduction, a conclusion and two main sections. In the first chapter titled me compliment and strategies,, the concept of compliment and strategies of use as a speech act are generally discussed. In the second chapter titled complimenting strategies in the kurdish language on, ten different situations encountered in the daily life of kurds are examined along with the compliment strategies, types and rates used.