Sanatsal yaratmayı güçlendirme amaçlı eğitim uygulamalarında kuramsal yetkinlik kazandırma
  1. Tez No: 64111
  2. Yazar: İLKNUR KARAGEYİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH TEKKOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Success, success difference, person gaining theoretic knowledge
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
IV ÖZET SANATSAL YARATMAYI GÜÇLENDİRME AMAÇLI E?İTİM UYGULAMALARINDA KURAMSAL YETKİNLİK KAZANDIRMA KARAGEYİK, İlknur Yüksek Lisans, Resim-İş Eğitimi Bölümü Tez Danışmanı : Yrd. Doc. Salih TEKKOL Ağustos, 1997, XVI + 169 sayfa Bu araştırmada sanatsal yaratmayı güçlendirme amaçlı eğitim uygulamalarında (Resim-İş Eğitimi açısından) kuramsal yetkinkiğin kazandırılabilmesi için hazırlanan bilgilendirme proğramının, ilköğretim ikinci kademe sekizinci sınıf öğrencilerinin genel başarıları üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla,“ ön test-son test kontrol grubu ”deneysel model kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi, deney grubunda 41, kontrol grubunda 40 öğrenci olmak üzere, tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 81 öğrenciden(ilköğretim ikinci kademe sekizinci sınıf öğrencileri arasından) oluşturulmuştur. Deney grubunda yer alan öğrencilere haftada bir ders saati boyunca, toplam altı hafta bilgilendirme programı uygulanmıştır. Bilgilendirme programı.kuramsal yetkinliğin kazandırabilmesi için hazırlanan bilgilerin sunulması, düşünce boyutunda yaratıcılığa yönelik çalışmaların uygulanması, misafir konuşmacının katılımı, slayt gösterimi, öğrencinin öğrendiği bilgiler doğrultusunda- deneysel çalışmaların yapılması ve bu çalışmaların değerlendirilmesi, grup tartışması tekniklerini içerecek şeklinde düzenlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, uzman görüşü alınarak geliştirilen, kuramsal bilgilerden oluşan ve biçim aracılığıyla yorum yapmayı amaçlayan soru ölçekleri kullanılmıştır. Araştırma öncesinde her iki ölçek için geçerlik, güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Kuramsal bilgilerden oluşan ve biçim aracılığıyla yorum yapmayı amaçlayan soru ölçekleri, deney ve kontrol gruplarına bilgilendirme programı öncesinde ve sonrasında uygulanmıştır. Elde edilen veriler, SPSS istatistik programıyla analiz edilmiştir. Bulgularda, deney ve kontrol grubunun iki veri toplama aracı için ön testleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı; son testler arasında ise, 0.05 düzeyinde anlamlı bir farklılık görülmüştür. Deney grubunda da iki veri toplama aracı için ön test ile son test arasında 0.05 düzeyinde anlamlı bir farklılık çıkmıştır.lki grup arasındaki farkı belirlemek içinVI yapılan“T testi ”sonucunda, bilgilendirme programının ilköğretim ikinci kademeye devam eden sekizinci sınıf öğrencilerinin başarıları üzerinde aniamli bir etkisi olduğu görülmüştür. Araştırmada ayrıca, bilgilendirme programına katılan öğrencilerin, kuramsal bilgilenmeden aldıkları toplam basan puanlarının deneysel çalışmalarına etkisini belirleyebilmek için uzman görüşü alınarak“Renk Bilgisi ”üzerine bir başka ölçek hazırlanmıştır. Renk konusunda bilgilendirme yapılmadan önce uygulanan“ ön resim ”çalışmaları ile, bilgilendirme sonrası yapılan“ son resim ”çalışmaları arasında farkın olup olmadığını anlamak amacıyla, sekiz uzman tarafından verilen notların ortalaması alınarak,“ t ”testi uygulanmıştır. Deney grubunda“Renk Bilgisi ”aracı için, ön resim ile son resim arasında 0.05 düzeyinde anlamlı bir farklılık görülmüştür. Ayrıca öğrencilerin kuramsal bilgilenmedeki başarılarının, cinsiyete ve yaşa göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Analiz sonuçları, çocukların cinsiyetlerinin başarı puanlarında bir faklı lığa yol açmadığı, ancak 13-14 yaş ile 15-16 yaş grupları arasında kuramsal bilgilenmedeki başarıları puanlarında 0.05 düzeyinde anlamlı bir farklılığa yol açtığı görülmüştür. Anahtar Kelimeler : Başarı, Başarı değişikliği, Kuramsal bilgi edinen birey
Özet (Çeviri)
SUMMARY ENABLING STUDENTS TO GAIN THEORETIC PERFECTION AT EDUCATION APPLICATIONS AIMING TO STRENGTHEN ARTISTIC CREATIVITY KARAGEYİK, ilknur M.S., Department of Art Supervisor : Yrd. Doç. Salih Tekkol August 1997, XVI + 169 pages. The purpose of this study is to investigate the effects of the information program, prepared for education applications aiming to strengthen artistic creativity, to make students to be able to get theoretic knowledge ( in terms of Art Education ) on secondary school third grade students' general success. The“ pre- test ; post- test control group experimental model ”is used to achieve this aim. For this study, eighty-one students have been randomly selected among secondary school third grade students; forty of whom are in the experimental group and forty of whom are in the control group.The information program which lasted six weeks one lesson hour per week has been applied to the experimental group students. The information program includes presentation of information prepared for making students get theoretic knowledge, applications of studies about creativity in terms of consideration, the participation of the guest teacher, slayt show applications of experimental studies and evaluation of them, and group discussions using students' background knowledge. In this study, achievement tests including theoretic knowledge and aiming to make interpretation using manner with the help of experts have been used as data collection instruments. Before the study, their validity and reliability have been tested. The achievement tests including theoretic knowledge and aiming to make interpretation using manner have been administered to both the experimental and control groups before and after the information program. The collected data have been analyzed by the SPSS statistic program. As a result it has been discovered that there is not a significant difference between the experimental and control groups in the pre-test for the two data collection instruments; while, in the post test there is a significant difference at the level of 0.05. In the experimental group it has been discovered that there is a significant difference between the pre-test and the post-test for the two data collection instruments at the level of 0.05. As a result of the“ T test ”applied in order to determine the difference between the two groups, it has beendiscovered that information program has a significant effect on secondary school third grade students. In addition to these, another scale on“ colour knowledge ”has been prepared in order to determine the effects of students' total scores after theoretic knowledge on their experimental studies with the help of experts. In order to determine whether there is a difference between the pre-painting studies before giving information about“ colour ”and post- drawing studies after giving information about“ colour ”, T test has been administered getting the average of scores of students evaluated by eight experts.ln the experimental group it has been discovered that there is a significant difference between the pre-painting and post-painting for the“colour knowledge ”instrument at the level of 0.05 Besides, it has been investigated whether students' success of theoretic knowledge differs according to their age and sex. Analyze results show that students' ages do not have any effects on their success; while, there is a difference between 13-14 year and 15-16 year students in terms of their theoretic knowledge scores.