Anamas yöresi halk hekimliği
Anamas region folk medicine
  1. Tez No: 585383
  2. Yazar: MUHAMMED ESAD ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ALTAY GÖDE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anamas Yöresi, halk hekimliği, ocak, tedavi, tedavi metotları, Anamas Region, folk medicine, seedbed, treatment, treatment methods
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışma, Anamas Yöresi halk hekimliği uygulamalarının varlığını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. İnsanların bu tedavi yollarına yönelişleri, devam eden sağaltım uygulama ve yöntemlerinin neler olduğu, geçmişte uygulanmış ancak unutulmaya yüz tutmuş uygulamalar, devam eden ocaklık geleneği, türbe/ziyaret yerleri, şifalı sular incelenmiş ve elde edilen bilgiler düzenlenerek sunulmuştur. Giriş bölümünde çalışmanın yapıldığı alan ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde halk hekimliği hakkında genel bilgiler verilmiş ve tarihi kökenleri örneklerle açıklanarak Türklerdeki halk hekimliği hakkında genel bilgi verilmiştir. İkinci bölümde çalışma sırasında tespit ettiğimiz hastalıklarla ilgili uygulamalara yer verilmiştir. Bazı hastalıklara üst başlık oluşturulup alfabetik sıra ile hastalıklar açıklanmış ve hastalıkların tedavisinde kullanılan çeşitli uygulamalara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde hastalıkların tedavisinde başvurulan tedavi metotları gruplandırılmış, toplanan bilgiler ışığında örneklerle açıklanmıştır. Dördüncü bölümde çalışma esnasında ulaşılan ocaklar, türbe ve ziyaret yerleri ile şifalı sular hakkında kaynaklarımızdan elde edilen bilgiler yer almaktadır. Beşinci bölümde ise yöre halkının sağaltım amacıyla kullandığı her türlü malzeme sınıflandırılarak ve alfabetik düzende uygulamaları ile verilmiştir. Son kısımda ise çalışmada bizlere yardımcı olan kaynakça listesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was applied to identify Anamas Region folk medicine applications. People's tendency for these treatments, on-going healing practices and methods, practices that were applied in the past but almost forgotten in this period, on-going seedbed tradition, mausoleum/visiting places, healing water was analysed and obtained data were presented in organised manner. Introduction part presented details about study area. First section provided general information about folk medicine and folk medicine in Turkey by giving historical examples. Second section presented practices for diseases identified during this study. Headings were created with some diseases; these diseases were explained in alphabetic order and various practices for treatment of these diseases were presented. In third section, treatment methods for disease treatment were grouped and collected data were explained with examples. Fourth section presents information about seedbed, mausoleum and visiting places and healing water obtained from our resources. Fifth section classified all types of materials used by regional people in healing practices and these were given in alphabetic order. Last section included resources list that helped us in this study.