XII-XVI. dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Gaziantep milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri
The Gaziantep deputies and their political activities during the 12-16th session of The Grand National Assembly of Turkey
- Tez No: 585404
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZ ŞAVKILI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Milletvekili, Cumhuriyet Senatosu, Parlamenter Sistem, Gaziantep, Deputy, Senate of the Republic, Parliamentary System
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Bu çalışmada Gaziantep şehrinin, 1961 yılından 1980 yılına kadar parlamento çatısı altında görev yapmış olan milletvekilleri ele alınmıştır. Tezin başlangıç kısmında Gaziantep tarihine genel hatlarıyla bakılmıştır. Aynı zamanda 1961 ve 1980 yılları çift meclisli sisteme denk geldiğinden dolayı, Cumhuriyet Senatosu üzerinde de durulmuştur. Tez çalışması, TBMM'nin XII, XIII, XIV, XV, XVI. dönemlerini kapsamaktadır. 1961-1980 döneminde TBMM'de görev yapmış olan otuz Gaziantep Milletvekilinin biyografileri ve TBMM çatısı altındaki faaliyetleri incelenmiştir. Çalışmada sicil numaraları ve seçilme dönemine göre kronolojik olarak sıralanan milletvekillerinin, doğum tarihi, doğum yerleri, eğitim durumları, bildikleri yabancı diller, meslekleri, vefat yılları, eserleri ve kişisel başarıları yer almaktadır. XII. ve XVI. dönem arasındaki Gaziantep milletvekillerinin Gaziantep şehrinin sorunlarının yanısıra ulusal sorunlara olan çözüm önerileri ve katkıları incelenmiştir. Öncelikle çalışmada TBMM Zabıt cerideleri ve yerel gazeteler kaynak olara kullanılmıştır. Çalışmayla milletvekillerinin faaliyetleri ile Gaziantep halkının siyasi tercihlerinin hangi sebeplere göre şekillendiği ve Gaziantep şehrinin hangi siyasi partilere daha fazla eğilim gösterdiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Ayrıca siyasi, sosyal ve ekonomik şartları içinde Gaziantep milletvekillerinin TBMM içerisinde milli ve yerel bazdaki değişimlere olan katkıları tespit edilmiştir. Böylece milletvekillerinin bölgesel kalkınmaya olan katkıları ve ülke kalkınmasındaki rolleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The present study addresses in a sequential way the deputies of the city of Gaziantep who served in the parliament between the years of 1961 and 1980. The first part of the thesis outlines the history of the city. The Senate of the Republic is also discussed as the period between 1961 and 1980 corresponded to a bicameral system. The thesis covers the periods XII, XIII, XIV, XV, XVI of the Turkish Grand National Assembly. Biographies of thirty deputies of Gaziantep and their activities under the Great National Assembly of Turkey (GNAT) between the 12th and the 16th legislative sessions are analysed. Ordered according to their registration numbers and chronologically according to their election periods, this analysis includes their birth dates and places, educational statuses, foreign languages spoken, professions, dates of death, works and personal accomplishments. An effort was made to reveal the causes which led the activities of the thirty deputies and the political preferences of the public of Gaziantep, and the political parties to which the city of Gaziantep showed more tendency. In addition, the contributions of Gaziantep deputies to the changes in national and local basis within the political, social and economic conditions within the Parliament were determined. Thus, the contributions of deputies to regional development and their roles in the development of the country are presented.