Isparta ili yağlık güllerden toplanan tetranychus urticae (Koch) (Acarı: Tetranychidae) popülasyonlarında spirodiclofene karşı direnç, sinerjist ve detoksifikasyon enzimlerinin belirlenmesi
Spirodiclofen resistance in tetranychus urticae (Koch) (Acari: Tetranychidae) populations collected from oil rose production areas in Isparta province
  1. Tez No: 585461
  2. Yazar: SELÇUK ÇİFTCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL YORULMAZ SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tetranychus urticae, direnç, spirodiclofen, sinerjist, detoksifikasyon enzimleri, yağ gülü 2019, 33 sayfa, Tetranychus urticae, resistance, spirodiclofen, synergist, detoxification enzymes, oil rose 2019, 33 pages
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Bu çalışmada Isparta ili ve ilçelerinden 2018 yılındaki yağ gülü üretim sezonunda toplanan Tetranychus urticae (Koch) (Acari:Tetranychidae) popülasyonlarında, spirodiclofen direnç gelişimi biyoassay ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılmıştır. Isparta ilinde yoğun olarak gül üretimi yapılan Deregümü ilçesinden 3, Ardıçlı ilçesinden 3, Atabey ilçesinden 2, Gönen ilçesinden 2 olmak üzere 10 adet T. urticae popülasyonu toplanmıştır. Popülasyonların direnç düzeylerinin belirlenmesi için yaprak disk-ilaçlama kulesi yöntemi kullanılmıştır. Denemelerde 7 insektisit dozu+1 kontrol grubu kullanılmıştır, her grup 3 tekerrürden oluşmuştur. Her tekerrürde 25 adet ergin kırmızıörümcek bireyi bulunmaktadır. Spirodiclofen uygulaması ilaçlama kulesi kullanılarak 1 bar basınçta yaprak yüzeyine 2 mL uygulanmıştır. Çalışma sonucunda Deregümü-1, Deregümü-2, Deregümü-3, Atabey-1, Atabey-2, Ardıçlı-1, Ardıçlı-2, Ardıçlı-3, Gönen-1, Gönen-2 popülasyonları için spirodiclofen direnç oranları sırasıyla 1.91, 1.17, 1.17, 1.37, 1.71, 1.61, 2.02, 1.97, 1.91, 1.91 kat olarak belirlenmiştir. Aynı popülasyonlar için esteraz enzim ektiviteleri sırasıyla; 10.98, 11.00, 10.89, 11.15, 11.80, 11.46, 11.40, 10.25, 11.71, 10.98 mOD min-1mg-1; GST enzim aktiviteleri ise 2.08, 2.05, 2.00, 2.15, 2.09, 2.18, 2.26, 2.12, 2.05, 2.01 mOD min-1mg-1 olarak belirlenmiştir. Hassas popülasyonda esteraz ve Glutathione-S-Transferase (GST) enzim aktiviteleri sırasıyla 11.20 ve 2.30 mOD min-1mg-1 olarak bulunmuştur. Yağlık güllerden toplanan T. urticae popülasyonlarında belirlenen esteraz ve GST enzim seviyeleri ile hassas popülasyonda belirlenen esteraz ve GST enzim seviyeleri arasında istatistiki olarak fark belirlenmemiştir. Esteraz inhibitörü S-Benzyl-O,O-diisopropyl phoshorothiate (IBP) ve GST inhibitörü diethylmaleate (DEM) sinerjistleri ile yapılan çalışmalarda sinerjistik etkilerin çok yüksek olmadığı bulunmuştur. Sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde yağlık gül alanlarından toplanan T. urticae'nin tarla popülasyonlarında düşük oranda spirodiclofen gelişimi buna bağlı olarak detoksifikasyon enzimlerinde artış olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the development of spirodiclofen resistance by bioassay and biochemical methods in Tetranychus urticae (Koch) (Acari: Tetranychidae) populations which collected from Isparta province and districts during the oil rose production season 2018. In Isparta province total 10 populations of T. urticae were collected; 3 populations from Deregumu district, 3 populations from Ardicli district, 2 populations from Atabey district, 2 populations from Gonen district. The leaf disc-spraying tower method was used to determine the resistance levels of the populations. 7 insecticide doses + 1 control group were used in the experiments. Each group consisted of 3 iteration. In each iteration, there are 25 two spotted spider mite individuals. Spirodiclofen application was applied to the leaf surface at a pressure of 1 bar using 2 mL spraying tower. The resistance ratios for Deregumu-1, Deregumu-2, Deregumu-3, Atabey-1, Atabey-2, Ardicli-1, Ardicli-2, Ardicli-3, Gonen-1, Gonen-2 was found to be 1.91, 1.17, 1.17, 1.37, 1.71, 1.61, 2.02, 1.97, 1.91, 1.91-fold, respectively. Esterase and Glutathione-S-Transferase (GST) enzyme activities for the same populations was found to be 10.98, 11.00, 10.89, 11.15, 11.80, 11.46, 11.40, 10.25, 11.71, 10.98 and 2.08, 2.05, 2.00, 2.15, 2.09, 2.18, 2.26, 2.12, 2.05, 2.01 mOD min-1mg-1, respectively. The esterase and GST enzyme activities of the susceptible population was found to be 11.20 and 2.30 mOD min-1mg-1, respectively. There was no statistically significant difference between esterase and GST enzyme levels in T. urticae populations collected from oil roses and esterase and GST enzyme levels in susceptible population. Synergistic effects of esterase inhibitor S-Benzyl-O,O-diisopropyl phoshorothiate (IBP) and GST inhibitor diethylmaleate (DEM) synergistic were not found to be very high. When the results were evaluated together, it was determined that T. urticae collected from oil rose areas had low rate of spirodiclofen resistance in the field populations and consequently not increase in detoxification enzymes.