Haydar Durmuş'un sanatı
The art of Haydar Durmuş
  1. Tez No: 585462
  2. Yazar: AYBÜKE KOLOT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKAY CANAN OKKALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Haydar Durmuş, Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü, Karadeniz Doğası, Haydar Durmuş, Ankara Gazi Institute of Education, Black Sea Nature
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
1942 yılında Arsin'in Elmaalan köyünde doğan Haydar Durmuş, resim eğitimini Gazi Eğitim Enstitüsünde alarak burada sanat hayatını etkileyecek Refik Epikman, Adnan Turani, Turan Erol, Kayıhan Keskinok, Nevide Gökaydın gibi hocalarla tanışır. 1965 yılında Gazi Eğitim Enstitüsündeki eğitim hayatını tamamlayan Haydar Durmuş mezuniyetinden bir gün sonra Kastamonu Gölköy İlköğretmen okuluna atanır. Buradaki ikinci yılında babasının isteği üzerine Nahide Hanımla evlenir. 1969 yılında Trabzon'a tayin olur ve sanat çalışmalarına buradaki Arsin'nin Elmaalan köyündeki atölyesinde devam eder. 2010 yılında Elmaalan köyündeki evinin bir bölümünü müze yapma girişiminde bulunmuştur. Haydar Durmuş bu konuda gerekli yerlerle görüşmeler yapmış fakat net bir sonuca ulaşamamıştır. Birçok sanatçıdan takas yoluyla aldığı eserleri atölyesinin ve evinin içerisindeki duvarlarda kendi imkanlarıyla sergilemektedir. Eserlerinde konu bakımından daima Karadeniz'i betimleyen sanatçı açık hava atölyesindeki gün ışığını kullanarak çalışmalarında farklılık yaratır. Haydar Durmuş 56 yıllık sanat hayatı boyunca her yıl en az bir sergiye katılmış ve açmıştır. Bu sergiler başta Ankara, İstanbul İzmir Trabzon Yunanistan ve Almanya olmak üzere ulusal ve uluslararası sergilerdir. En son sergisini 2018-2019 yılında Trabzon'da açan sanatçı hala daha eserler üretmeye devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Born in 1942 in the village of Elmaalan in Arsin, Haydar Durmuş has taken his art education at Gazi Education Institute and meets with teachers such as Refik Epikman, Adnan Turani, Turan Erol, Kayıhan Keskinok and Nevide Gökaydın. Haydar Durmuş, who completed his education life in Gazi Education Institute in 1965, was appointed to Kastamonu Gölköy Primary School one day after his graduation. In his second year here, he married Nahide Hanım at the request of his father. He was appointed to Trabzon in 1969 and continued to work in his atelier in the village of Elmaalan in Arsin. In 2010, he attempted to make a part of his house in Elmaalan village as a museum. Haydar Durmuş made interviews with necessary places about this subject but could not get a clear result. Through his own means, he exhibits the works that he has obtained through exchange by many artists on the walls of his atelier and house. The artist, who always processes the Black Sea in terms of the subject, makes a difference in his works by using daylight in his open-air workshop. Haydar Durmuş has attended and exhibited at least one exhibition each year in his 56-year art life. These exhibitions are national and international exhibitions, mainly in Ankara, Istanbul, Izmir, Trabzon, Greece and Germany. The artist, who opened his last exhibition in Trabzon in 2018-2019, still continues to produce more works.