A mixed method study on self-regulated learning strategies based intervention to improve the self-efficacy beliefs of the 9th grade Turkish EFL students
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 9. sınıf Türk öğrencilerinin öz-yeterlik inançlarını geliştirmeye yönelik öz-düzenlemeli öğrenme stratejileri müdahalesine dayalı bir karma yöntem çalışması
- Tez No: 585485
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN BİÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öz-yeterlik, öz-düzenlemeli öğrenme stratejileri, öz-düzenlemeli strateji geliştirme, strateji temelli öğretim, Self-efficacy, self-regulated learning strategies, self-regulated strategy development, strategy based instruction
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, öz-düzenlemeli öğrenme stratejileri kullanımının 9. Sınıf düzeyindeki İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk lise öğrencilerinin öz-yeterlik inançları üzerindeki etkilerini incelemektir. Çalışma ayrıca, SRLSs (öz-düzenlemeli öğrenme stratejileri) temelli müdahale uygulanan katılımcıların öz-yeterlik inançlarında herhangi bir gelişme olup olmadığını belirlemeyi amaçlamıştır. Bu SRLSs temelli müdahale, bir SRSD (öz-düzenlemeli strateji geliştirme) modeli ve öz-kavramlar konulu iki oturumdan oluşan NLP (nörolinguistik proglamlama) seminerleri ile desteklenmiştir. Bu araştırma vasıtasıyla, öz-düzenlemeli öğrenme stratejileri temelli bir müdahalenin İngilizce öğrenimine etkisinin araştırılması hedeflenmiştir. Çalışma aynı zamanda öğrencilerin dil öğrenme süreçlerinde, öz-düzenlemeli öğrenme stratejilerinin her bir adımına yönelik görüşlerini de araştırmıştır. Bu çalışma Pamukkale/Denizli'deki Uzunpınar 70. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi'nden uygun örneklem yoluyla seçilen, İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 49 9. Sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Çalışmada yarı deneysel ve niteliksel araştırma desenlerini içeren karma bir yöntem kullanılmıştır. Çalışma süresi boyunca 32 deney grubu katılımcısı on haftalık bir öz-düzenlemeli strateji geliştirme modeliyle bütünleştirilmiş öz-düzenlemeli öğrenme stratejileri müdahalesine tabi tutulurken, 17 deney grubu katılımcısı İngiliz dili öğretimlerine Milli Eğitim Bakanlığı müfredatında belirtildiği şekilde olağan akışta devam etmişlerdir. Çalışmanın nicel verileri ön ve son test olarak uygulanan 'Öz-Düzenlemeli Öğrenmeye Yönelik Öz-Yeterlik Anketi' kullanılarak toplanmış olup veriler SPSS 22.0 istatistik paket yazılımı kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, çalışmanın hedeflerine uygun olarak, grupların birbirinden ne yönde farklılık gösterdiğini öğrenmek amacıyla normallik ve eşit varyans varsayımları ile bağımsız gruplar t-test analizi yapılarak karşılaştırılmıştır. Çalışmanın nitel verileri için ise deney grubundan oluşan 12 kişilik bir alt öğrenci grubu ile yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, aynı alt grup öğrenciler her bir öz-düzenlemeli öğrenme basamağı ve bu basamakların dil öğrenmedeki etkileriyle ilgili görüşleri hakkında daha derin bilgi sağlanması amacı ile haftalık günlükler tutmuşlardır. Hem görüşmeler hem de günlükler, çalışmada kullanılan anketi ve aynı zamanda birbirlerini de destekleyip desteklemediklerinin incelenmesi amacıyla betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, öz-düzenlemeli öğrenme stratejilerine dayalı müdahalenin İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen 9. Sınıf Türk öğrencilerinin öz-yeterlik inançlarının gelişmesi ve güçlenmesi üzerinde önemli ölçüde etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, müdahaleyi alan katılımcılarının en çok“Çağrışım & Ezberleme”ile“Sosyal Yardım Arayışı”stratejilerinden yararlandıkları belirlenmiştir. Katılımcılar, böyle bir öz-düzenlemeli öğrenme stratejilerine dayalı müdahalenin ilerdeki eğitim ve iş yaşamlarıyla ilgili olarak en çok“Yabancılarla/Turistlerle Etkileşim”ile“Yabancı Bir Ülkeye Seyahat/Dünya Turu”konularında faydalı olacağını ifade etmişlerdir. Bu çalışmanın bulguları ışığında, öğrencilerin öz-yeterlik inançlarını ve öz-düzenleme becerilerini geliştirmek için öz-düzenlemeli öğrenme stratejilerinin yabancı dil öğretimine dâhil edilmesi gerektiği söylenilebilir. Benzer şekilde; öz-düzenlemeli öğrenme stratejisi müdahalelerinin, öğrencilerin tüm eğitim ve kariyer yaşamları boyunca sadece dil öğreniminde değil aynı zamanda her tür dersin öğreniminde bağımsız öğrenciler olmalarına yardımcı olabilecek bir öz-düzenlemeli strateji geliştirme modeli ile öz-kavramları konu alan NLP seminerlerini de içermesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study was to analyze the effects of using self-regulated learning strategies on self-efficacy beliefs of the the 9th grade Turkish EFL students. The study also aimed at identifying if there was any improvement in self-efficacy beliefs of the participants who underwent SRLSs (Self-Regulated Learning Strategies) based intervention. This SRLSs based intervention was supported with a SRSD (Self-Regulated Strategy Development) model and two sessions of NLP (Neoro Linguistic Programming) seminars on self-concepts. Through this research, it was intended to investigate the impact of a SRLSs based intervention in English learning. Furthermore, the study also explored the reflections of the students towards each step of SRLSs in their language learning processes. The study was carried out with a convenience sampling of 49 the 9th grade Turkish high school students in Uzunpınar 70. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi in Pamukkale/ Denizli. A mixed method of quasi-experimental and qualitative research design was employed in this study. Throughout the study, while the experimental group participants (N=32) underwent a ten-week SRLSs based intervention integrated with a SRSD model, the control group participants (N=17) followed their usual flow of English language instruction as specified in the MoNE (Ministry of National Education) curriculum. The quantitative data of the study were collected using the Self-Efficacy for Self-Regulated Learning Questionnaire as pre and posttest. The data were analyzed by using SPSS 22.0 statistical package software, and the results were compared by using Normality and Equal Variance Assumptions and Independent Samples t-test analysis to find out how groups differed from each other in accordance with the objectives of the study. As for the qualitative data of the study, the structured interviews were held with a subset group of the experimental group participants (N=12). Additionally, the same group of students kept weekly diaries so as to provide more in-depth information about their views on each SRLS step and their effects on language learning. Both the interviews and diaries were analyzed descriptively to investigate whether the findings of these tools support the questionnaire findings and whether they also support each other or not. The results revealed that SRLSs based intervention had substantial effects on improving and strengthening self-efficacy beliefs of the the 9th grade Turkish EFL students. Morever, it was determined that the participants who took the intervention benefitted most from the“Rehearsing & Memorizing”and“Seeking Social Assistance”. Regarding their further educational and career lives, the participants expressed that such a SRLSs based intervention would be most beneficial in these issues:“Interacting with Foreigners/Tourists”and“Travelling to a Foreign Country/World Tour”. In the light of the results of this study, it can be said that SRLSs should be incorporated into foreign language teaching in order to improve students' self-efficacy beliefs and self-regulation skills. Likewise; SRLS interventions should integrate a SRSD model together with NLP seminars on self-concepts, which may be helpful for students in becoming autonomous learners not only in language learning but also in any kind of subject learning throughout their educational lives.