Destek eğitim odalarında görev yapan sınıf öğretmenlerinin destek eğitim programlarına ilişkin görüşleri
The remarks of class teachers who is working in support education class about support education programs
  1. Tez No: 585507
  2. Yazar: ABUBEKİR SEZER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELAMİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: destek eğitim, destek eğitim programı, destek eğitim odası, destek özel eğitim hizmetleri, Support education, support education program, resource room, special education support services
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Bu araştırma ilkokullardaki destek eğitim odalarında görev alan sınıf öğretmenlerinin destek eğitim programına ilişkin görüşlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu amaç doğrultusunda şu sorulara yanıt aranmıştır: Sınıf öğretmenlerinin, destek eğitim programları hedefler boyutuna ilişkin görüşleri nedir? Sınıf öğretmenlerinin, destek eğitim programları eğitim durumları boyutuna ilişkin görüşleri nedir? Sınıf öğretmenlerinin, destek eğitim programları ölçme ve değerlendirme boyutuna ilişkin görüşleri nedir? Yöntem: Bu araştırmada Erzurum ili Palandöken, Aziziye ve Yakutiye ilçelerindeki ilkokulların destek eğitim odalarında görev alan 207 sınıf öğretmenine, araştırmacı tarafından geliştirilen ''Destek Eğitim Odalarında Görev Alan Sınıf Öğretmenlerinin Destek Eğitim Programlarına İlişkin Görüşleri'' anketi uygulanmıştır. İlgili ankete dair uzman görüşü alınmıştır. Cronbach alpha değeri bulunarak, geçerlik ve güvenirlik katsayısının uygun olduğu belirlenmiştir. Bulgular: Katılımcılar; hedefler, eğitim durumları ve ölçme-değerlendirme boyutlarında genel itibariyle destek programlarının orta düzeyde hedefine ulaştığını belirtmiş ve çalışma grubunun homojen olarak merkezde toplandığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Destek Eğitim Programı, elde edilen veriler ışığında genel olarak değerlendirilecek olursa; programın hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında belirlenen hedefler amacına orta düzeyde ulaşmıştır. Eğitim programının çoğunlukla planlı ve programlı bir şekilde yürütüldüğü, bu süreç içerisinde değerlendirmelerin uygun yapıldığı sonuçları göz önüne alındığında, öğrencilerde beklenen yönde istendik davranış değişikliklerinin orta düzeyde gerçekleşebileceği sonucuna varılmıştır. Bu araştırmaya gönüllü olarak katılan öğretmenlere anket hakkındaki fikirleri sorulduğunda, program hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıkları ve yapılan anket sonrasında bilmedikleri birçok uygulama hakkında bilgilendikleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study was conducted to investigate the perspectives of elementary resource room teachers regarding support education program. The following questions were posed for this study: What are the opinions of elementary classroom teachers about objectives of support education programs? What are the opinions of elementary classroom teachers about the implementation aspect of support education programs? What are the opinions of elementary classroom teachers about the assessment and evaluation aspect of support education programs? Method: To address these research questions, the researcher developed a survey which was titled“Destek Eğitim Odalarında Görev Alan Sınıf Öğretmenlerinin Destek Eğitim Programlarına İlişkin Görüşleri”, and conducted the survey with 207 teachers in elementary schools located in the districts of Palandöken, Aziziye and Yakutiye in Erzurum, Turkey. The survey questions were reviewed by the experts. Cronbach alpha values were calculated, and obtained values indicated that the survey's reliability and validity were acceptable. Findings: Considering the objective, implementation, and measurement and evaluation aspects of education support programs, the participants reported that support education programs were moderately successful in general. The participants were homogenous in their opinions and their responses were piled up near the midpoint of the scale. Result: Based on our findings, the objectives which were determined in the preparation, implementation and evaluation stages of the support education program were achieved at a moderate level. Considering the participants responses regarding the implementation of the education program with high-level of fidelity and use of appropriate evaluation methods, it was found that desired changes in students behaviors could occur at a moderate level. When the participating teachers, who were volunteer for this survey, were asked about their remarks about the survey, they reported that they had inadequate information about the support education program and they also stated that they were informed about many applications that they did not know following the survey.