Destek eğitim odalarındaki uygulamalara ilişkin rehber öğretmenler ve özel eğitim sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Guidance counselors and special education teachers views about the resource room special education support services
  1. Tez No: 336326
  2. Yazar: HASAN KIŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURHAN CORA İNCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma, bütünleştirme, özel eğitim destek hizmetleri, destek eğitim odası, Mainstream, Inclusive education, Special education support services, resource room
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırmanın amacı, Bolu ilinde özel eğitim sınıflarının bulunduğu ilköğretim okullarında görev yapan rehber öğretmenler ile özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenlerin destek eğitim odası uygulamalarına ilişkin görüş ve önerilerini almaktır. Araştırma, özel eğitim sınıfı bulunan ilköğretim okullarında görevli 10 rehber öğretmen ile 10 özel eğitim sınıfında görevli öğretmenin gönüllü katılımıyla yürütülmüştür. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış, betimsel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerde rehber öğretmenler ile özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenlerin destek eğitim odası uygulamalarını yararlı buldukları, ancak okullarındaki uygulamalarda karşılaştıkları sorunların öğretmenler, müfettişler, öğrencilerin aileleri ve öğrencilerle ilgili olduğunu ifade etmişlerdir. Rehber öğretmenler ile özel eğitim sınıflarında görevli öğretmenler, destek eğitim odası uygulamalarının başarısını etkileyen nedenler arasında okul yönetiminin, destek eğitim odasının fiziksel ortamının ve uygulanan eğitim programlarının yer aldığını ifade etmişlerdir. Destek eğitim odası uygulamalarının başarısını arttırmaya yönelik öneriler arasında ise destek eğitim odası uygulamalarında özel eğitim öğretmenleri görevlendirilmesi, okul BEP biriminin kurulması öğrenci planlarının bunlara uygun yapılması, uygun fiziksel ortamın ve öğretim materyalinin sağlanması yer almaktadır. Araştırma kapsamında elde edilen verilerden çıkan en önemli öneri ise ?okullarda tüm paydaşların, özel eğitim ve destek eğitim hizmetleri hakkında hizmet içi eğitime alınmaları, destek eğitim odası uygulamalarının başarısını artırabilir.? olmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was determining special education and guidance teachers? views and opinions, works in elementary schools with special education classes, on resource room support service practices. The research was conducted through voluntary attendance of 10 special education class teachers and 10 guidance teachers. In this study qualitative research method and semi-structured interview technique was chosen as the research method. Findings of the study were stated that all participants found resource room support services useful, however some problems also mentioned by them. Those mentioned problems were related by school management, teachers, students and parents. Also some important causes of those problems were listed as school management, physical conditions of resource room and applied resource room programs. Increasing the performance and success of the resource room support services were raised four basic issues by the participants. Firstly special education teachers should be the responsible instructional personnel for support services in the resource rooms. Secondly, I.E.P. teams would be formed and supported to provide original and individualized programs for students who were assigned to the resource room support services. Participants of the research also mentioned that the resource rooms? physical environments should be proper for students with special needs assigned for the resource room support services as a third issue. Determent last issue was the replacement of the inadequate instructional materials with more functional and useful materials in resource rooms. The most important recommendation made by the participants was all stakeholders of resource room special education support services in schools had to be assigned for in-service educational programs.