Ortaokul öğrencilerinin ailelerinin ve branş öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Investigation of secondary school students' families and branch teachers' views on inclusive education
  1. Tez No: 799883
  2. Yazar: SÜNDÜZ ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAVİDE DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, Özel gereksinimli birey, normal gelişim gösteren birey, Inclusive education, Special-purpose person, Normally developing person
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı ailelerin ve branş öğretmenlerinin kaynaştırma eğitimine ve kaynaştırma eğitimi sürecine yönelik görüşlerini incelemektir. Kaynaştırma öğrencisinin mevcut olduğu sınıflarda ders veren farklı branşlardaki ortaokul öğretmenlerinin, kaynaştırma öğrencisine ve normal gelişim gösteren öğrencilere sahip ailelerin kaynaştırma eğitimine yönelik yaşantılarının ve deneyimlerinin ortaya konulması hedeflenmiştir. Yöntem: Ortaokul dönemi boyunca kaynaştırma eğitimini uygulayan branş öğretmeni, kaynaştırma öğrencisi ve normal gelişim gösteren öğrencilere sahip ailelerin yaşadıklarına ve deneyimlediklerine ilişkin görüşlerin incelendiği nitel bir çalışmadır. Temel nitel araştırmaya göre desenlenen veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın çalışma gurubu amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenen 2020-2021 eğitim öğretim yılında Bursa ili Osmangazi ve Nilüfer ilçelerinde bulunan ortaokullarda görev yapan branş öğretmenlerinden ve eğitimlerine devam eden öğrencilerin ailelerinden oluşmuştur. Bulgular: Kaynaştırma eğitiminin yararlı olduğu ancak uygulamada sıkıntılar yaşandığı görülmüştür. Ailelerin birbiriyle iletişim halinde olmadığı, kaynaştırma öğrencisine sahip ailelerin yalnız olduğu, kaynaştırma süreci boyunca kendi başlarına mücadele verdikleri anlaşılmıştır. Öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi ile ilgili hiç eğitim almadıkları mesleki tecrübelerine dayanarak süreci yürütmüşlerdir. Öğretmenler yapılan sınıf içi uyarlamalar ile problem davranışların azaldığını ve kaynaştırma öğrencilerinin derse katılımını sağlamada etkin rol oynadığından söz etmişlerdir. Aileler ve öğretmenlerin iletişimlerinin kaynaştırma eğitiminde önemli olduğu belirtilmiştir. Sonuç ve Öneriler: Öğretmenler kaynaştırma eğitimi sürecini planlarken zorlanmaktadırlar. Bu sebeple planlama süreci ile ilgili kendilerini geliştirecek hizmet içi eğitimler alabilirler. Ailelerin desteğe ve ilgiye ihtiyacı olmaktadır. Ailelere yalnız olmadıkları ve bu süreci hep birlikte yürütüleceği mesajı sık sık verilebilir ve ailelerin veli toplantıları ya da bireysel yapılacak görüşmeler yoluyla yalnız olmadıkları ifade edilebilir. Ailelerin kaynaştırma eğitimi hakkında bilgi sahibi olmadıkları görülmüştür. Okul yönetimi aile eğitimleri planlayabilir. Destek eğitime ilgi fazla olmaktadır. Destek eğitim odalarının sayısı arttırılabilir ve aileler ile görüşülerek destek eğitime kaynaştırma öğrencilerinin yönlendirilmesi sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to examine the views of families and branch teachers about inclusive education and the process of inclusive education. It is aimed to reveal the experiences and experiences of secondary school teachers in different branches, who teach in classes where inclusive students are present, and families with inclusive students and students with normal development. Method: It is a qualitative study in which the opinions of the families who have branch teachers, inclusive students and normally developing students who apply inclusive education throughout the secondary school period, about the process and their experiences. The data organized according to the basic qualitative research were collected using the semi-structured interview technique. The study group of the research consisted of branch teachers working in secondary schools in Bursa province Osmangazi and Nilüfer districts in the 2020-2021 academic year, determined by the purposeful sampling method, and the families of the students who continue their education. Results: It has been seen that inclusive education is beneficial, but there are problems in practice. It has been understood that the families are not in contact with each other, families with inclusion students are alone, and they struggle on their own during the inclusion process. They carried out the process based on the professional experience of the teachers that they had never been trained in inclusive education. Teachers mentioned that with in-class adaptations, problem behaviors are reduced and that inclusive students play an active role in ensuring their participation in the lesson. It has been stated that the communication of families and teachers is important in inclusive education. Conclusion and Suggestions: Teachers have difficulties in planning the inclusive education process. For this reason, they can receive in-service training to improve themselves about the planning process. Families need support and attention. Families can be given the message that they are not alone and that this process will be carried out together, and it can be stated that families are not alone through parent meetings or individual interviews. It has been observed that families do not have knowledge about inclusive education. School management can plan family trainings. There is a lot of interest in support education. The number of support education rooms can be increased and inclusion students can be directed to support education by meeting with families.