İskenderun bölgesindeki demir çelik firmaları özelinde, demir çelik sektörünün ihracatta karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri
According to the iron and steel companies in Iskenderun region, problems and solution recommendations of export for the iron and steel sector
  1. Tez No: 585516
  2. Yazar: EMİR HAKAN KÖYBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA AYTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Demir Çelik Sektörü, Dış Ticaret, İhracat, İskenderun Bölgesi
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bir ülkenin büyümesi, gelişmesi ve kalkınmasında demir çelik sektörü büyük öneme sahiptir. Çünkü sektör, kendine bağlı birçok ana ve alt sektöre hammadde sağlamaktadır. Ülkemizde de demir çelik sektörü, gerek iç piyasanın ihtiyacına yönelik ürün üreterek ülkemizi dışa bağımlılıktan olabildiğince koruması, gerekse üretilen ürünlerin yurtdışına ihraç edilmesiyle ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Bu çalışmaya konu olan İskenderun bölgesi de, ülkemizde demir çelik sektörünün konumlandığı önemli demir çelik üretim bölgelerinden biridir. Bu tez çalışması ile İskenderun Bölgesi'ndeki demir çelik üretimi yapan firmalar özelinde, demir çelik sektörünün ihracatta karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alınmaktadır. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demir çelik sektörüyle ilgili genel bilgiler ve dünyada demir çelik sektörü incelenmiştir. İkinci bölümde ise Türkiye'de demir çelik sektörü ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde de İskenderun Bölgesi özelinde demir çelik sanayisinin gelişimi ve sektörün ihracatta karşılaştığı sorunlar anket çalışması ile incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise, bu çalışma ile ilgili genel değerlendirme ve İskenderun bölgesinde karşılaşılan ihracat sorunlarıyla ilgili çözüm önerileri sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Iron and steel sector has a great importance in the growth, development and development of a country. Because the Iron And Steel sector provides raw materials to many main and sub-sectors connected to it. In our country, the iron and steel sector contributes greatly to the national economy by producing products for the needs of the domestic market, protecting our country as much as possible from dependence on foreign sources and exporting the products abroad. Iskenderun region, which is the subject of this study, is one of the important iron and steel production regions where iron and steel sector is located in our country. With this thesis, the problems faced by the iron and steel industry in exports and solutions are addressed especially for the companies engaged in iron and steel production in İskenderun Region. The thesis consists of three parts. In the first part, general information about iron and steel sector and iron and steel sector in the world are examined. In the second part, the iron and steel industry in Turkey are discussed. In the third chapter, the development of iron and steel industry in Iskenderun Region and the problems faced by the sector in export are examined with a survey. In the conclusion part, the general evaluation of this study and the solution proposals related to the export problems in İskenderun region are listed. Keyword Iron and Steel Sector, Foreign Trade, Export, İskenderun Region