Sosyal bilgiler programında yer alan girişimcilik ve kariyer bilinci kazanımlarına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri
Teachers and students views on entrepreneurship and career awareness earnings in social studies program
- Tez No: 585521
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK İLGAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, kariyer bilinci, girişimcilik, Social studies, career awareness, entrepreneurship
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu araştırmada sosyal bilgiler dersinde girişimcilik ve kariyer bilinci geliştirme kazanımlarıyla ilgili öğretmen ve öğrenci görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma desenleri arasında yer alan olgu bilim yöntemi kullanılmıştır. Araştırma grubunda 2016 – 2017 eğitim ve öğretim yılında Erzurum merkez ilçelerde ki farklı okullarda görev yapan on dört sosyal bilgiler öğretmeni ve yirmi dokuz yedinci sınıf öğrencisi yer almaktadır. Veriler öğretmen ve öğrenciler için iki ayrı nüsha şeklinde oluşturulan yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Elde edilen veriler NVIVO 11 adlı program kullanılarak içerik analizi ile çözümlenmiştir. Bulgular: Çalışma sonucunda kariyer bilinci ve girişimcilik kazanımlarına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşleri ayrı ayrı ele alınmıştır. Öğretmen görüşlerine bakıldığında kariyer bilinci ve girişimciliği kendi yaşam alanlarına göre ele aldıkları kariyer bilinci ve girişimciliğin birbiriyle doğrudan bağlantılı iki beceri olduğunu ifade ettikleri görülmüştür. Kariyer bilinci ve girişimciliğin sosyal bilgiler dersi içerisinde yer almasının önemli olduğunu vurgulamışlar ancak ders saati ve programın yoğun olmasından ötürü yeterince önem vermedikleri görülmüştür. Öğrenciler de bu konuların çok hızlı bir şekilde geçiştirildiğini belirterek özellikle girişimcilik konusunda bilgi sahibi olmadıkları yönünde görüş belirtmişlerdir. Sonuç: Öğretmen ve öğrenci görüşleri incelendiğinde kariyer bilinci ve girişimciliğin kavram olarak kaldığı, okullarda bu konuların verimli şekilde işlenmediği sonucuna ulaşılmıştır. Sosyal bilgiler dersi müfredatının yoğun olduğu ve ders süresinin yetersiz olmasından dolayı öğretmenlerin bu konuları geçiştirip TEOG sınavına yönelik konulara ağırlık verdikleri görülmüştür. Bunun sonucunda ise öğrencilerin kariyer bilinci ve girişimcilik becerilerini özümseyemedikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to reveal the opinions of teachers and students about the gains in entrepreneurship and career awareness development in social studies course. Method: In this study, the fact science method, which is one of the qualitative research designs, was used. The research group included fourteen social studies teachers and twentynine-seventh grade students working in different schools in the central districts of Erzurum in the 2016-2017 academic year. Data were collected by semi-structured interview form for teachers and students in two separate copies. The data obtained were analyzed by content analysis using NVIVO 11 program. Findings: At the end of the study, teachers 'and students' opinions about career awareness and entrepreneurship gains were discussed separately. When the teachers' views are examined, it is seen that career awareness and entrepreneurship, which they consider career awareness and entrepreneurship according to their own life areas, are two related skills. They emphasized that it is important that career awareness and entrepreneurship take place in social studies course, but they did not give enough importance due to the intensive course hours and program. The students stated that these subjects were glossed over very quickly and stated that they did not have any knowledge about entrepreneurship. Results: When the opinions of teachers and students are examined, it is concluded that these issues are not handled efficiently in schools where career awareness and entrepreneurship remain a concept. It was seen that teachers shifted these subjects and focused on the subjects related to TEOG exam because the curriculum of the social studies course was intensive and the duration of the course was insufficient. As a result, it was observed that students could not absorb career awareness and entrepreneurship skills.