Nizami Gencevi'nin 'Şerefnâme' adlı eserinde halkbilimi unsurlarının tespiti
Determination of the folklore components in Nezami Ganjavi's 'Serefname'
- Tez No: 585540
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞE IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Makedonyalı İskender, Nizami Gencevi, Şerefnâme, Halkbilimi
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 683
Özet
Nizami Gencevi'nin Şerefnâme adlı eseri, halk edebiyatına ve ilgi duyanlar için değerli bir başvuru kaynağıdır. Eser halk edebiyatının yanı sıra tasavvuf edebiyatıyla da ilgili önemli unsurlar ihtiva etmektedir. Eserde bu unsurlar hakkında bilgi verilirken çeşitli kitaplar, gazete, makale ve dergilerden de yararlanılmıştır. Şerefnâme'deki halkbilimine ait unsurların incelenmesi konulu tez, giriş, üç bölüm ve eklerden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde Nizami Gencevi'nin hayatı ve eserleri, Gencevi'nin dünya edebiyatındaki yeri, dine yaklaşımı ve Gencevi'de Türk ve Fars kültürü, sanatı ve edebiyata bıraktığı izler hakkında yapılan araştırmalar ortaya konulmuştur. İkinci bölümde, Şerefnâme hakkında kısa bilgi verilmiştir. Makedonyalı İskender'in hayatı, tarihe katkıları ortaya konulmuştur. İskendernâme'de savaş ve barış meseleleri ve kadın karakterlerinin önemi incelenmiştir. Üçüncü bölümde, eserde yer alan halkbilimi unsurları ile ilgili tespitler yapılarak gerekli bilgiler verilmiş ve bunların eserle bağlantısı kurulmuştur. Ekler bölümünde ise adı geçen eserin Azerbaycan Türkçesinden Türkiye Türkçesine aktarımı yer almaktadır. Şerefnâme adlı eser üzerine yapılan birçok çalışma bulunmakla birlikte, daha detaylı inceleme ve çalışmalar yapılmaya devam etmektedir
Özet (Çeviri)
The Serefname, which belongs to Nezami Ganjavi, is a valuable reference for people interested in folk literature. The work contains important elements related to literature as well as Sufi literature. İn this work, various books, newspapers, articles and magazines were used. The thesis on the analysis of elements of folk literature in Serefname consists of three chapters and annexes. İn the first part of the study, the researches about Nezami Ganjavi's place in world literature, his approach to religion and the traces he left to Ganjavi in Turkish and Persian culture, art and literature were revealed. İn the second part, brief information about Serefname was given. The life of the Alexander of Macedonian and his contributions to history have been put forward. The issues of war and peace and the importance of female characters in the have been examined. In the third chapter, the findings about the folk literature elements in the book were made and necessary information was given and their connection with the work was established. ın the Appendix ibid Azerbaijan from Turkish Turkey is transferring to Turkish. Although there are many studies on Serefname, more detailed studies and studies continue. KeyWords: Macedonian Alexander, Nezami Ganjavi, Serefname, Folklore