Üniversite öğrencilerinin çağdaş resim sanatına yönelik görüşlerinin incelenmesi
Examination of university students views on contemporary painting
  1. Tez No: 585541
  2. Yazar: MUTLU GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: sanat eğitimi, çağdaş resim sanatı, art education, contemporary art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Amaç:Bu araştırma da Türkiye'de çeşitli üniversitelerde öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerinin çağdaş resim sanatı hakkındaki görüşlerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmanın evreni Türkiye'deki üniversitelerin çeşitli fakültelerinde öğrenim görmekte olan 450 üniversite öğrencisinden oluşmuştur. Araştırma evreni seçilirken araştırma sonucunda elde edilen verilerin Türkiye genelini kapsaması ve evreni en iyi şekilde temsil etmesi açısından farklı bölgelerden bir ya da birkaç üniversite seçilmesine dikkat edilmiştir. Araştırmada betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel veri kaynakları, demografik özellikler ve çağdaş sanat akımları hakkında soruların bulunduğu anket formundan elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemi alfabetik sıraya göre; Akdeniz Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Bartın Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Karabük Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Trakya Üniversitesi'nde 2018-2019 öğretim yılında öğrenim görmekte olan 450 öğrenciden oluşmuştur. Araştırmacının hazırlamış olduğu ölçme aracı, üniversitelerin çeşitli fakültelerinden rastgele seçilen öğrencilere uygulanmıştır. Üniversite öğrencilerinin Çağdaş Resim Sanatı ile ilgili görüşlerini belirlemek amacı ile araştırmacı tarafından geliştirilmiş bir anket formu uygulanmıştır. Üniversite öğrencileri için kişisel bilgi formunda 11, anket formunda 20 olmak üzere toplam 31 adet soru bulunmaktadır. Bulgular: Üniversite öğrencilerine ankette bulunan sorular sorulmuş ve elde edilen yanıtlara bulgularda yer verilmiştir. Çağdaş resim sanatına ilişkin“Bir resimde konumu renkler mi daha çok ilginizi çeker?”sorusuna katılımcıların % 47.2'si konu ve %52.8'i renk olarak görüşlerini belirtmiştir. Araştırmada elde edilen tüm bulgular yorumlanarak ilgili literatürde bulunan diğer çalışmalar la birlikte tartışılmıştır. Sonuç:Elde edilen sonuçlara göre üniversite öğrencilerinin resim beğenilerinin düşük olduğu, sanat eserini anlama sorunu yaşadıklarında modern resmi reddettiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research in Turkey was also aimed their opinion about me contemporary painting art of university students studying in various universities in terms of examining different variables. Method: The study population consisted of 450 university students of universities in Turkey who take courses in various faculties.Research coverage across the universe when selecting the research data obtained as a result of Turkey and the universe in one or more universities from different regions in terms of representing the best of attention was paid to the selection. Descriptive research method was used in the research. Quantitative data sources, demographic features and contemporary art movements were obtained from the questionnaire form. The sample of the study is in alphabetical order; Akdeniz University, Atatürk University, Bartin University, Gazi University, Karabuk University, Marmara University, Mehmet Akif Ersoy University, Suleyman Demirel University and Trakya University, 450 students who are studying in the 2018-2019 academic year. The measurement tool prepared by the researcher was applied to randomly selected students from various faculties of universities.A questionnaire developed by the researcher was used to determine the views of the university students on Contemporary Painting. There are 31 questions in the form of personal information for university students, 11 for questionnaires and 20 for questionnaires. Findings: University students were asked questions in the questionnaire and the answers were included in the findings. 47.2% of the participants stated their views as subject and 52.8% as color. All the findings obtained in the study were interpreted and discussed together with other studies in the related literature. Results: According to the results, it was concluded that the university students' liking of painting was low and they rejected modern painting when they had trouble understanding the artwork.