Farklı spor branşlarında hipermobilite sıklığı ve spor sakatlığı ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between hypermobility and sports injury in different sports branches
- Tez No: 585601
- Danışmanlar: DOÇ. ÖZHAN BAVLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, sakatlık, hipermobilite, Sport, injury, hypermobility
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmanın amacı; farklı spor branşlarında hipermobillite ile spor sakatlığı ilişkisini incelemekti. Çalışmaya Çanakkale İli Merkezde bulunan 5 farklı branştan (futbol: 52, basketbol: 28, voleybol: 32, yüzme: 28 ve atletizm: 19 ) toplam 256 sporcu gönüllü olarak katılmıştır. Veri toplama aracı olarak; Beighton hipermobilite tanı skorlaması ve araştırmacı tarafından hazırlanan sakatlık geçmişi anket formu kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPPS programı kullanılmış ve bulgular yüzde (%) frekans (n), ortalama (x) ve standart sapma (ss) şeklinde tablolaştırılmıştır. Analiz sonucunda; katılımcıların %19,5'inin ileri düzey hipermobil olduğu belirlenmiştir. Hipermobil oranının en yüksek Voleybol branşında (n:12/%37,5) olduğu belirlenmiştir. Hipermobilite sendromunun kadınlarda görülme oranının erkelerden daha fazla olduğu belirlenmiştir (%42,3). Sporcuların %58,9'unun daha önce sakatlık geçirdiği, burkulma türündeki sakatlığın, sporcuların en fazla (%37,7) geçirdikleri sakatlık türü olduğu, ayak ve ayak bileği bölgesi en fazla sakatlanan bölge (%48,1) olduğu, sporcuların en fazla antrenman esnasında (%45,3) sakatlık geçirdiği, antrenmanda sakatlığa en çok aşırı yüklenmenin sebep olduğu (%35,2), en fazla (%30,9) 1-3 hafta arasında müsabakadan uzak kaldıkları, branşlara göre bakıldığında ise en fazla sakatlık geçirme oranının Futbol branşında olduğu (%60,9) belirlenmiştir. Sporcuların sakatlık durumu ile hipermobilite düzeyleri arasında ise bir ilişki bulunmamıştır (p= 0,103). Araştırma sonucunda; hipermobilite düzeyi Çanakkale ili merkezde %19,5 oranında görüldüğü ve kadınlarda daha yüksek sıklıkla ortaya çıktığı ve voleybol branşında hipermobil oranının diğer branşlardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Buna karşın hipermobilite düzeyinin sporcuların sakatlık geçmişine etkisinin olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Investigation of the relationship between hypermobility and sports injury in different sports branches. The aim of this study; to investigate the relationship between hypermobility and sports disability in different sports branches. A total of 256 athletes from 5 different branches (football: 52 basketball: 28 volleyball: 32 swimming: 28 and athletics: 19) participated in the study voluntarily. As data collection tool; Beighton hypermobility diagnostic scoring and disability history questionnaire prepared by the researcher were used. SPPS program was used for data analysis and the results were tabulated as percentage (%) frequency (n), mean (x) and standard deviation (sd). As a result of the analysis; 19.5% of the participants were found to be advanced hypermobile. The highest rate of hypermobile was found in Volleyball branch (n: 12/37.5%). The incidence of hypermobility syndrome in women was found to be higher than in men (42.3%). 58.9% of the athletes had previously had a disability, the type of sprain injury was the most common type of injury (37.7%), the foot and ankle area was the most injured area (48.1%), During the training (45.3%) had a disability, the training caused by the most overload injury (35.2%), the most (30.9%) between 1-3 weeks stay away from the competition, according to the branches of the most disability It was determined that the passing rate was in the Football branch (60.9%). No relationship was found between the disability status of the athletes and hypermobility levels (p= 0.103). As a result of the research; hypermobility lever was found to be 19.5% in the center of Çanakkale province and it was seen more frequently in women and the rate of hypermobility in volleyball branch was higher than other branches. On the other hand, it was found that the level of hypermobility had no effect on the disability history of the athletes.