Yeşilçam Sineması'nda kadın oyunculuk olgusunun toplumsal cinsiyet bağlamında incelenmesi
Examining the phenomenon of female acting in the context of gender in Yeşi̇lçam Cinema
  1. Tez No: 585615
  2. Yazar: FATMA YAĞANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İRFAN HIDIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Female, Actress, Yeşilçam, Cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Türk Sinemasının başlangıcından günümüze kadar izleyiciye sunduğu olaylarda toplumsal yapının izlerini görmek mümkündür. Özellikle Yeşilçam döneminde izleyici kendi yaşamını, kültürünü, geleneklerini, içinde bulunduğu toplumsal koşulları beyaz perdede görmek istemektedir. Toplumun kültürel ve sosyal durumunun filmlere konu olduğu görülmektedir. Dönemin şartları nedeniyle ise kadın oyuncular sinemaya çok geç dâhil olurlar ve karşılaştıkları tüm yasaklara rağmen sinema oyunculuklarını devam ettirirler. Türk sinema tarihinde özellikle Yeşilçam dönemi içerisinde kadın oyuncuların yıldızlaşmasında izleyicinin kapitalist sistemin ölçütlerini benimsemesi önemli bir etken olmuştur. Aynı zamanda izleyici beyaz perdede kendi kalıplarına ve duygularına uyan oyuncuları görmek ister. İzleyicinin oluşturduğu bu talep doğrultusunda belirli kadın oyuncular sinemada uzun yıllar rol almıştır. İzleyici sinemaya konudan öte kendi oluşturduğu ve çok sevdiği yıldız oyuncuları görmeye gitmektedir. İzleyicinin bu bağlamda hem Yeşilçam döneminde hem de günümüzde kabul ettiği, sinemanın en önemli kadın karakterleri“Türkan Şoray”,“Hülya Koçyiğit”,“Filiz Akın”ve“Fatma Girik”dönem içerisinde“Yıldız Oyuncu”kavramının karşılığını oluşturmuştur. Bu çalışma kapsamında ilk bölümde Tiyatro ve Sinemada Oyunculuk, ikinci bölümde Türk Sinemasının Tarihi ve Dönemleri ve son bölümde ise Türk Sinemasında Kadın Oyuncu Olgusu bağlamında dört kadın oyuncunun o dönemdeki oyunculukları ele alınmıştır. Anahtar Kelimler: Kadın, Oyuncu, Yeşilçam, Sinema
Özet (Çeviri)
It is possible to see the traces of the social structure in the events presented by the Turkish Cinema to the audience since the beginning. Especially during the Yeşilçam period, the audience wants to see his life, culture, traditions and social conditions on the screen. It is seen that the cultural and social situation of the society is the subject of films. Due to the conditions of the period, the female actors join the cinema very late and continue their acting in spite of all the prohibitions they face. In the history of Turkish cinema, the adoption of the criteria of the capitalist system by the audience was an important factor in the staging of the female actors especially during the Yeşilçam period. At the same time, the audience wants to see actress who match their patterns and emotions on the screen. In line with this demand created by the audience, certain actors have played a role in cinema for many years. The audience goes to the cinema to see the star actress he has created and loved. In this context, the most important female characters of the cinema,“Türkan Şoray”,“Hülya Koçyiğit ”, Filiz Akın“ and ”Fatma Girik“ constituted the concept of ”Star Actress" during the period. Within the scope of this study, Acting in Theater and Cinema in the first part, History and Periods of Turkish Cinema in the second part and in the last past the actresses of four female actors in the context of the Actress Case in Turkish Cinema were discussed.