Erzurum'da tarihi eserlere yönelik ilgi ve farkındalığa ilişkin bir yerel tarih çalışması
A local history study on the interest and awareness of historical monuments in Erzurum
  1. Tez No: 585638
  2. Yazar: RABİA YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Tarih, Education and Training, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel tarih, tarih eğitimi, tarihi eser, ilgi, farkındalık, Local history, history education, historical works, interest, awareness
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu araştırma bireylerin Erzurum ilinde bulunan tarihi eserlere yönelik ilgi ve farkındalık durumlarını ortaya çıkarmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Bu çalışma nitel yaklaşıma uygun olarak betimsel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın katılımcı grubunu, 2018 ve 2019 yılları arasında Erzurum ili merkez ilçelerinde bulunan ve kolay ulaşılabilir durum örneklemesi yolu ile seçilen 90 kişi oluşturmaktadır. Bu çalışmada görüşme yöntemi benimsenmiş olup, veriler yarı yapılandırılmış mülakat formu ile toplanmıştır. Yarı yapılandırılmış mülakat formu için ilgili literatür taranmış ve formla ilgili taslak oluşturulmuştur. Geliştirilen yarı yapılandırılmış mülakat formu önce pilot çalışmaya tabi tutulmuştur. Uygulama öncesinde mülakat formunu test etmek amacıyla amacıyla uzman görüşüne ve pilot çalışmaya başvurulmuştur. 10 katılımcı ile gerçekleştirilen pilot çalışmadan elde edilen veriler ışığında uzman görüşüne ve Türk dili uzmanına başvurulmuştur. Pilot çalışma ve uzman görüşü sonucunda yarı yapılandırılmış mülakat formuna son şekli verilmiştir. Çalışmadan elde edilen veriler içerik analizi yöntemine başvurularak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmada elde edilen bulgular sonucunda katılımcıların çoğunun tarihi eserleri yapıt ve kalıntı olarak algıladıkları, yakın çevrede bulunan tarihi eserleri daha çok bildikleri, tarihi eserlere yönelik ilginç olayları daha çok benimsedikleri tespit edilmiştir. Ayrıca tarihi eseri gezerek görmenin tarihi eserlere yönelik ilgiyi arttırdığı, tarihi eserleri gezdiklerinde tarihsel analiz düşüncesine sahip oldukları görülmüştür. Toplum açısından tarihi eserlerin önemli olması gerektiği tarihi eserlerle ilgili bilgileri daha çok yazılı kaynaklar ve gezilerden öğrendiklerine ait bulgulara ulaşılmıştır. Sonuç: Katılımcıların Erzurum'da bulunan tarihi eserlere yönelik ilgilerinin olduğu fakat farkındalık durumlarının düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin, gerek eğitim hayatı içinde gerek gündelik yaşam içerisinde yakın çevrelerinde bulunan tarihi eserlerin farkına varmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca bireylerin tarihi eserlere yönelik ilgi ve farkındalık kazanmasında yerel tarih öğretiminin katkı sağlayacağı önerisinde bulunulabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The study was carried out to reveal individuals interest and awarenessof the historical monument in Erzurum. Method: In this study, descriptive scanning model was used and a qualitive approach was adopted. The participants of the study consisted of 90 people who where selected by way of easily accessible statüs sampling in the central districts of Erzurum between 2018 and 2019. In this study, data were collected with semi-lubricated interview form by using interview method. For the semi-structured interwiew form, the related literature was searced and a draft was prepared. The developed semi-structured interview form was first included in the pilot application. Before the applicalition expert opinion and pilot study were applied for the test the interview form.In the light of the pilot study conducted with10 participants, expert opinion, the semi- structured interview form, which is a data collection tool, was finalized.The data obtainedform the study were analyzed by using content analysis method. Findings: As a result of the findings obtained in our study, it was found that most of the participants perceive historical artifact artifactsand ruins, they know agricultural works in the close vicinity more, and they adopt more interesting events related to historical works.In addition, it was seen that seeing historical artifacts.Findings were reached that historical artifacts were learned from written in sources and trips. Result : It was concluded that the partipants interested in historical artifacts in Erzurum but their awareness was low. İt was obtained that individuals participating in the study didn't realize the historical artifacts in their close circle both in education and daily life. It can also be suggested that local history teaching will contribute to individuals interest and awareness of historical monuments.