Repeated filtering in consecutive fractional fourier domains
Ardışık olarak dizilmiş kesirli fourier bölgeciklerinde tekrarlanan filtreleme işlemi
  1. Tez No: 58573
  2. Yazar: MEHMET FATİH ERDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALDUN M. ÖZAKTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fourier optics, optical information processing, fractional Fourier transformation, time- variant filtering
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Özet ARDIŞIK OLARAK DİZİLMİŞ KESİRLİ FOURIER BÖLGECİKLERİNDE TEKRARLANAN FİLTRELEME İŞLEMİ M. Fatih Erden Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Doktora Tez Yöneticisi: Doçent Doktor Haldun M. Özaktaş 18 Ağustos 1997 Bu tezin ilk bölümünde, kesirli Fourier dönüşümü ile Fourier optik sistemleri arasında bulunan ilişkiler, adı geçen dönüşümün optikteki önemini daha iyi ortaya koymak için araştırılmıştır, ikinci bölümde ise ardışık olarak dizilmiş kesirli Fourier bölgeciklerinde tekrarlanan filtreleme konusu ele alınmıştır. Bu bölümde, tekrarlanan filtreleme yöntemi iki şekilde yorumlanmıştır. Birinci yorumda, giriş ve çıkış sinyalleri arasındaki doğrusal dönüşüm tekrarlanan filtreleme işlemileri şeklinde kısıtlanmıştır. Bu şekilde kısıtlanmış doğrusal dönüşüm modeli, sinyal sentezlenmesi ve sinyal onarımı uygulamaları üzerinde denenmiştir. ikinci yorumda ise, genel doğrusal sistemlerin tekrarlanan filtreleme işlemleri ile sentezlenmesi araştırılmış, ve sinyal işlemedeki bazı önemli doğrusal sistemler ile optik sinyallerin birbirlerine bağlanma yapıları örnek olarak sentezlenmiştir. Bütün bu örneklerde, tekrarlanan filtreleme metodumuz tek bir bolgecikte uygulanan filtreleme metodları ile karşılaştırıldığında, optik veya nümerik uygulama konusundaki masrafları fazla artırmadan bizim metodumuzla sistem performansının çok daha fazla geliştirileceği ortaya çıkmıştır. Benzer olarak, önerdiğimiz metod genel doğrusal sistemler ile karşılaştırıldığında, yeterli olabilecek sistem performanslarının çok daha düşük masraf karşılığı bizim metodumuzla elde edilebileceği anlaşılmıştır. Anahtar Fourier optik sistemleri, optiksel bilgi işleme, kesirli Fourier Sözcükler: dönüşümü, zaman-değişimli filtreleme
Özet (Çeviri)
Abstract REPEATED FILTERING IN CONSECUTIVE FRACTIONAL FOURIER DOMAINS M. Fatih Erden Ph. D. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Haldun M. Ozaktaş August 18, 1997 In the first part of this thesis, relationships between the fractional Fourier transformation and Fourier optical systems are analyzed to further elucidate the importance of this transformation in optics. Then in the second part, the concept of repeated filtering is considered. In this part, the repeated filtering method is interpreted in two different ways. In the first interpretation the linear transformation between input and output is constrained to be of the form of repeated filtering in consecutive domains. The applications of this constrained linear transformation to signal synthesis (beam shaping) and signal restoration are discussed. In the second interpretation, general linear systems are synthesized with repeated filtering in consecutive domains, and the synthesis of some important linear systems in signal processing and the synthesis of optical interconnection architectures are considered for illustrative purposes. In all of the examples, when our repeated filtering method is compared with single domain filtering methods, significant improvements in performance are obtained with only modest increases in optical or digital implementation costs. Similarly, when the proposed method is compared with general linear systems, it is seen that acceptable performance may be possible with significant computational savings in implementation costs.