Yeni Adana gazetesinin Adana vilayetindeki asayiş, sosyal, kültürel ve ekonomik konuları ele alması, 1927-1937
Approaches of Yeni Adana newspaper to security, sociial, cultural and economic topics in Adana province 1927-1937
- Tez No: 585735
- Danışmanlar: PROF. DR. MEMET YETİŞGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Basın, Adana, Yeni Adana, Modernleşme, Turkey, press, Adana, Yeni Adana”, newspapers, Modernization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
30 Ekim 1918 tarihinde Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında Birinci Dünya Savaşı'nın silahlı mücadelesini sona erdiren Mondros Mütarekesi imzalandı. İmzalanan Mondros Mütarekesi ile Osmanlı Devleti, I. Dünya Savaşı'ndan yenik olarak ayrılmıştır. Mondros Mütarekesi sonrasında Müttefikler Anadolu'yu işgale başlamışlardı. Türk Milleti işgaller karşısında Mustafa Kemal önderliğinde ulusal kurtuluş mücadelesine başlamıştır. Milli Mücadele sonrasında kurulan yeni Türk Devleti, temelini akıl, ilim ve fennin üzerine kurmuştur. Mustafa Kemal önderliğinde çağın gereklerine uymayan eski kurumlar kaldırılarak yerlerine yeni kurumlar oluşturulmuştur. Çağdaşlaşma doğrultusunda gerçekleştirilen inkılaplar basın aracılığıyla hızlı bir şekilde halka tanıtılmıştır. Toplumun bir yansıması olarak kabul edilen basın, merkez ile taşra arasında iletişim sağlamakta büyük önem arz eder. Bu nedenle tez konusu olarak yerel bir gazete olan“Yeni Adana”gazetesinin 1927-1937 yılları arasındaki koleksiyonu incelenmiştir. Gazetede yer alan haberler arşiv vesikaları ve araştırmalarla desteklenmiştir. Tezin kapsamını oluşturan zaman aralığında gazetenin yurt içi ve yırt dışı gelişmelerini içeren haberleri incelemiştir. Milli Mücadele döneminde düşman işgaline karşı kamuoyu oluşturmak amacıyla kurulan gazetenin yurt içi haberlerini genellikle Milli Mücalenin başarıyla sona ermesinden sonra bölge ve ülkenin kalkınması için gerçekleştirilen inkılaplar oluşturmuştur. Yeni Adana, yayınları ile inkılapların Çukurova'da daha çabuk benimsenmesinde ve bölge halkının bilgilendirilmesinde etkili olmuştur. Ayrıca Yeni Adana gazetesinin 1927 ve 1937 yılları arasında kentin, siyasal, sosyal ve ekonomik yaşamını doğrudan ilgilendiren haberleri tüm boyutlarıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca mikro düzeyde Çukurova bölgesinin tarihi ve Yeni Adana gazetesinin yayın hayatına başlayışına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
On 30 October 1918, the Mondros, which ended the armed struggle of the First world War between the Ottoman state and the Itilaf states, was signed. With the signed Mondros, the Ottoman Empirewas defeatedin World War I.After The Ceasefire Treaty The Ottoman Empire by the Itilaf states After the Mondros, the Allies had begun to invade Anatolia in order to dissect the Ottoman Empire and bring its plans to life. The Turkish nation launched the struggle for national liberation under the leadership of Mustafa Kemal in the face of the occupation.By winning the war Of independence, the Lausanne peace treaty dated July 24, 1923, adopted the independence of the imperialist states. The new Turkish state will not accept and discontinue the Sevres Treaty dated August 10, 1920, which is required to be forcibly adopted by the Allies . Mustafa Kemal has shown leadership. The name of the new state established after the national struggle is the Republic of Turkey. Mustafa Kemal Atatürk established the foundation of the Republic of Turkey on the basis of intellect, science and science, which is based on development and change by adapting to the requirements of the time. In November 1922, the reign of an institution that was lagging behind the age of October 29, 1923 in the Declaration of the Republic in a modern state of the work has entered a rapid process. Under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk, new institutions have been established in many areas by defeating old institutions that do not comply with the requirements of the age. In accordance with the steps of modernisation, the revolution was quickly introduced to the public through the press.In the process Of Turkish liberation War and modernization, local newspapers have a special significance in terms of providing communication between the center and the country. He has provided information about the political, social and economic structure of the region in which the country is concerned. The press, which is regarded as a reflection of society, is of great importance for reflecting the events of the period. Therefore, in our study, the collection of the newspaper“Yeni Adana”, a local newspaper, was examined between the years 1927-1937. The new Adana newspaper Milli was among the first local newspapers inAdana during the struggle. The situation in which the country is located between the years 1927-1937 and 1997, the problems remaining after the Treaty of Lausanne, the modernisation studies, the city, which was devastated during the struggle with the newly adopted laws, political, social, cultural, Economic structure as reflected in the newspaper.