Yeni Adana gazetesinin sistematik indeksi (1921-1922)
The systemati̇c index of Yeni Adana paper (1921-1922)
  1. Tez No: 612387
  2. Yazar: ESMA BAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CELAL PEKDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Adana, Millî Mücadele, Gazete, Adana, Yeni Adana, Turkish National Struggle, Paper, Adana
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Milli Mücadele'nin başarısı ve kazanılan yeni dönemin sürekliliği için siyasî cephenin yanında, sosyal ve kültürel cephe de oldukça önemlidir. Bu bağlamda, dönemde yayımlanan gazete ve dergiler, bugünün araştırıcılarına son derece verimli bir sosyo-kültürel zemin sunmuştur. Kuşkusuz bu zeminde, gerek Millî Mücadele'yi akamete uğratmak isteyen düşman basınının etkisiz kılınması ve gerekse toplumun milli mücadele etrafında kenetlemesinde çok önemli bir görev yerine getirilmiştir. Çalışmada gazetenin içeriği, başyazılar, haberler ve ilanlar olmak üzere başlıklar halinde tasnif edilmiş ve gazetede hangi konuların işlendiği, Adana yöresinde halkın sosyo-kültürel zeminde milli mücadeleye karşı nasıl tavır takındığı ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
It is as well important to have a look at the socio-cultural influence provided for the Turkish National Struggle as the political side and strife shown. In this regard, the papers and magazines of that period have a lot more socio-cultural details for the historians seeking the truth today. These periodicals were not only significant that they assumed a counter-stand against the press of their rivals but also important in the sense that they helped the people gather around the idea of national independence. As the readers will see, the Yeni Adana paper issued in Adana is rich in this term to provide the interested with very valuable materials. In this study the content of the paper is classified in three as the editorials, news and advertisements. And thus the stand that the paper took is tried to be pointed out.