Yeşil tedarik zinciri uygulamalarının tedarik zinciri ve işletme performansı üzerine etkisi
The impact of green supply chain applies on supply chain and business performance
  1. Tez No: 585738
  2. Yazar: ŞEYDA BOZDAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VURAL ÇAĞLIYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik zinciri, Yeşil tedarik zinciri, Performans, Supply chain, Green supply chain, Performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Yenilenemez doğal kaynakların hızla tüketilmesi, çevre bilincinin gelişmemiş olması, sanayileşme gibi nedenlerle doğal çevre büyük bir zarar görmektedir. Bu zararları en az seviyeye indirebilmek için işletmeler, müşteriler, sivil toplum kuruluşları ve hükümetler işbirliği içinde olmalı ve çevresel zararları en aza indirgeyecek uygulamaları benimsemeleri gerekmektedir. Yeşil tedarik zinciri uygulamaları, çevresel denetim ve işbirliği ile kirlilik önleme, kirlilik kontrolü ve yönetim sistemleri arasında bir bağlantı sağlamaktadır. Bu çalışmada yeşil tedarik zinciri uygulamalarının tedarik zinciri ve işletme performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışma sonucunda; işletmelerin yeşil tedarik zinciri uygulamaları ile tedarik zinciri performansı ve işletme performansı arasında anlamlı bir ilişkiye ulaşılmıştır. Ayrıca yeşil tedarik zinciri konusunda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The natural environment suffers greatly due to the rapid depletion of non-renewable natural resources, environmental awareness and industrialization. In order to minimize these losses, businesses, customers, non-governmental organizations and governments should cooperate, adopt and implement practices that will minimize environmental damage. Green supply chain applications provide a link between environmental control and cooperation and pollution prevention, pollution control and management systems. In this study, the effects of green supply chain applications on supply chain and operational performance were investigated. In the results of working; a significant relationship was reached between the supply chain performance of the enterprises and the supply chain performance and operational performance of the enterprises. In addition, there are recommendations on the green supply chain.