İn vitro pankreatik ductal adenokarsinomda lavandula stoechas esansiyel yağının sitotoksik etkilerinin araştırılması
İnvestigation of cytotoxic effects of lavandula stoechas essential oil in i̇n vitro pancreatic ductal adenocarcinoma
- Tez No: 585750
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALTUĞ KÜÇÜKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Onkoloji, Biochemistry, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Pankreatik ductal adenokarsinom, Lavandula stoechas, sitotoksitite, Pancreatic ductal adenocarcinoma, Lavandula stoechas, cytotoxicity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
İn Vitro Pankreatik Ductal Adenokarsinomda Lavandula Stoechas Esansiyel Yağının Sitotoksik Etkilerinin Araştırılması Pankreatik kanser, dünya genelinde ölüm oranı en yüksek kanser türlerinden biridir. Pankreatik kanserin ölüm oranının yüksek olmasının nedenleri; erken tanı zorluğu, hızlı metastaz kabiliyeti, radyoterapi ve kemoterapiye cevap vermemesidir. Bu nedenlerden dolayı konu hakkında araştırmalar doğal ürünlerden elde edilen etken maddelere yoğunlaşmıştır. Lavanta bitkisinin antibakteriyel, askarisidal, antifungal, kemoterapotik ilaçların yan etkilerini bertaraf etme, hepatoprotektif ve renopretektif gibi birçok biyolojik aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, lavanta ekstraktının birçok kanser çalışmasında sitotoksik etkileri olduğu da rapor edilmiştir. Çalışmanın amacını yöremizden toplanan esansiyel yağı su distilasyon yöntemiyle çıkarılan Lavandula stoechas'ın pankreatik duktal adenokarsinomda sitotoksik etkinliğinin araştırılması oluşturmaktadır. Bu amaçla araştırmada deney materyali olarak insan orijinli AsPC-1 pankreatik adenokarsinom hücre hattı kullanılmıştır. Hücreler DMEM besiyerinde üretilerek, kontrol(kont) ve etken madde uygulanan gruplar (LS) olarak ayrılmıştır. Lavandula stoechas esansiyel yağı, su distilasyon yöntemiyle elde edilerek, farklı konsantrasyonlarda (0.1, 0.25, 0.5 ve 1 µg/ml) ve 24 saat hücrelere uygulanmıştır. Süre sonunda MTT metoduyla hücre canlılık testleri yapılarak etkin konsantrasyon tespiti gerçekleştirilmiştir. Alınan mRNA örneklerinden ise, pankreatik duktal adenokarsinoma hücrelerinin patogenezinde önemli rol oynayan EGFR ve K-Ras oncogenlerinin ekspresyon düzeyleri tam zamanlı kuantatif polimeraz zincir reaksiyonuyla araştırılmıştır. Elde edilen verilere göre LS'in 1 µg/ml konsantrasyonunun etkin konsatrasyonu olduğu canlılık testleriyle ortaya konulmuştur. Yine yapılan gen ekspresyon analizlerinde etkin konsantrasyonda LS'in hem EGFR hem de K-Ras ekspresyonlarını down regüle ettiği tespit edilmiştir. Tüm bu bilgilerin ışığında lavandula stoachas esansiyel yağ bileşenlerinin PDAK patogenezininde potansiyel bir ajan olarak düşünülebileceği kanısına varılmıştır. Bu konunun tam olarak söylenebilmesi için ise in vivo ve daha ileri seviye araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigation of Cytotoxic Effects of Lavandula Stoechas Essential Oil in In Vitro Pancreatic Ductal Adenocarcinoma Pancreatic cancer is one of the highest mortality types in the world. The reasons for the high mortality rate of pancreatic cancer include difficulty in early diagnosis, rapid metastasis ability and nonresponsiveness to radiotherapy and chemotherapy. For these reasons, research on the subject has focused on active substances derived from natural products. Lavender plant is known to have many biological activities such as antibacterial, ascarisidal, antifungal, protective effect against side effects of chemotherapeutic drugs, hepatoprotective and renopretective. In addition, lavender extract has been reported to have cytotoxic effects in many cancer studies. The aim of this study is to investigate the cytotoxic efficacy of essential oils of Lavandula stoechas extracted by water distillation in pancreatic ductal adenocarcinoma. For this purpose, AsPC-1 pancreatic adenocarcinoma cell line of human origin was used as experimental material. Cells were produced on DMEM medium and separated into control and active agent applied group (LS). Lavandula stoechas essential oil was obtained by water distillation method and applied to cells at different concentrations (0.1, 0.25, 0.5 and 1 µg / ml) for 24 hours. At the end of the period, cell viability tests were performed by MTT method and effective concentration was determined. Expression levels of EGFR and K-Ras oncogenes, which play an important role in the pathogenesis of pancreatic ductal adenocarcinoma, were investigated by real-time quantitative polymerase chain reaction from mRNA samples taken after 24 hours incubation. According to the data obtained, viability tests showed that LS has the effective concentration of 1 µg / ml concentration. In gene expression analysis, it was found that effective concentration of LS downregulates the expression of both EGFR and Kras oncogenes. In the light of all these data, it was concluded that essential oil components of lavandula stoechas could be considered as a potential agent in PDAK pathogenesis. In order to be able to say this subject in full, in vivo and further studies are needed.