Theodoros Terzopoulos ve tiyatrosu ekseninden günümüz tragedya oyunculuğu
Theodoros Terzopoulos and his theatre axis on today's tragedia acting
- Tez No: 585782
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL YEŞİLOĞLU GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Tiyatro, Antik Yunan Tiyatrosu, Attis Tiyatrosu, Theodoros Terzopoulos, Biyodinamik Yöntem, Theatre, Ancient Greek Theatre, Director, Attis Theatre, Theodoros Terzopoulos, Biodynamic Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tiyatro Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tiyatro Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
T.C. Haliç Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Tiyatro Anasanat Dalı Tiyatro Yüksek Lisans Programı Tiyatro Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanan bu çalışmada, Yunan tiyatro yönetmeni Theodoros Terzopoulos'un Antik Yunan'dan günümüze taşıyıp Dionysos üzerine temellendirdiği tiyatrosu ekseninden tragedya oyuncuğu ile günümüz ve geleceğin tiyatrosunu şekillendirmesi incelenmiştir. İlk Bölümde yönetmenlik kavramının oluşumu ve gelişimi incelenerek yönetmen tanımı yapılmıştır. İkinci Bölümde Antik Yunan Tiyatrosu'na değinilerek, dönemin toplum ve yaşayış yapısı incelenmiş ve Antik Yunan Tiyatrosu hakkında kuramsal bilgilendirme verilmiştir. Son bölümde ise, Theodoros Terzopoulos'un yaşamı, yönetmenliğini, üstlendiği prodüksiyonlar, yönetmenlik ve oyunculuk anlayışıyla beraber biyodinamik yöntem hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which was prepared as a master thesis for Haliç University Graduate School of Theater, Department of Theater, Master's Degree in Theater, the tragedy acting and the shaping of theater on today and the future from the percipective of theater which the Greek theater director Theodoros Terzopoulos moved from Ancient Greece to the present day and based on Dionysus was examined. In the first part, the formation and development of the concept of directing is examined and the definition of director is made. In the second chapter, the society and the living structure of the period are examined, and theoretical information is given about the ancient Greek theater. In the last part, the life of Theodoros Terzopoulos, the productions he directed, the understanding of directing and acting combined with the biodynamic method are explained.