Ambulans çalışanlarında iş doyumu, tükenmişlik, depresyon ve anksiyete ilişkisi 'Fethiye örneği'
- Tez No: 585784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: 112, iş doyumu, tükenmişlik, anksiyete ve depresyon, 112, Job Satisfaction, Burnout, Anxiety and Depression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Amaç: Bu çalışmada Fethiye'deki ambulans çalışanlarının iş doyumu, tükenmişlik, depresyon ve anksiyete ilişkisinde bireysel özelliklerin etkisini ölçmek amaçlanmaktadır. Yöntem: Tanımlayıcı ve analitik olan çalışmamız Muğla İli Fethiye İlçesinde bulunan 5 farklı 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında 01.02.2019 – 02.03.2019 tarihleri arasında yapılmıştır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Minnesota İş Doyum Ölçeği, Maslach Tükenmişlik Ölçeği, Hastane Anksiyete-Depresyon Ölçeği kullanılmıştı. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistiksel analizler, Student-t, Mann Whitney U, One-Way ANOVA, Tukey HSD, Kruskal Wallis Testleri ve değişkenler arasındaki ilişkilerin değerlendirilmesinde Pearson Korelasyon Analizİ kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılanların %57,3'ünün kadın, %48,3'ünün 30 yaş ve altında, %50,6'sının gelir düzeyinin kısmen yeterli, %43,8'sinin ön lisans mezunu, %65,2'sinin çalışma biçimin 24 saat, %50,6'sının çalışma yılının 6-10 yıl olduğu, %80,9'unun mesleği isteyerek seçtiği, %41,6'sının mesleği bırakmayı istediği görülmektedir. Ambulans çalışanlarının genel doyum puan ortalamaları 3,16±0,730 (Min-Mak:1,00-5,00), genel tükenmişlik puan ortalamaları 33,42±14,039 (Min-Mak:0-65), anksiyete puan ortalamaları 8,26±3,947 (Min-Mak:0-17), depresyon puan ortalamaları 7,17±4,051 (Min-Mak: 0-15) olarak bulunmuştur. Sonuç: Ülke genelinde ambulans çalışanlarının çalışma koşullarını iyileştirmeye yönelik ulusal düzeyde geniş katılımlı çalışmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to evaluate the effect of individual features in relation to job satisfaction, fatigue, depression and anxiety of ambulance staff in Fethiye. Methodology: Our descriptive and analytical study was performed in 5 different 112 emergency health service stations which are located in Fethiye the district of Muğla province between 01.02.2019–02.03.2019. Personal Information Form, Minnesota Job Satisfaction Scale, Maslach Burnout Inventory, Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS) were used as data collection device. For data evaluation, descriptive statistical analysis, Student-t, Mann Whitney U, One-Way ANOVA, Tukey HSD, Kruskal Wallis Tests and for relation evaluation between variables, Pearson Correlation Analysis were used. Findings: It is seen that 57.3% of survey participants are women, 48.3% are under 30 years old, 50.6% of them have partially sufficient income, 43.8% have two-year associate degree, 65.2% are working with 24-hour work, 50.6% have 6-10 year experience, 80.9% chose their job willingly, 41.6% want to leave their profession. It is found that ambulance staff's average satisfaction score is 3,16±0.730 (Min/Max:1.00/5.00), average burnout score is 33.42±14.039 (Min/Max:0/65), average anxiety score 8.26±3.947 (Min/Max:0/17), average depression score 7.17±4.051 (Min/Max: 0/15) Conclusion: It is advised that there should be studies with countrywide broad participation about healing of working conditions of ambulance staff in all around the country.