Ressam Cemal Bingöl ve eserleri (1912-1993)
Painter Cemal Bi̇ngöl and his works (1912-1993)
- Tez No: 585893
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET OKUYUCU YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Cemal Bingöl, ressam, resim öğretmeni, soyut, non-figüratif, Cemal Bingöl, painter, art teacher, abstract, non-figurative
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 265
Özet
19. ve 20. yüzyıllarda yaşanan toplumsal olaylara paralel olarak resim sanatında Rönesans'tan beri geçerli olan gelenekçi olanakların tükendiği düşünülmeye başlanmıştır. 1870'lardan sonra Empresyonizm ile Natüralist sanatın kalıpları kırılmış, resim yüzeyindeki boyama anlayışı ile soyut sanata giden yol hazırlanmıştır. 1908'de ortaya çıkan Kübizm ise geleneksel perspektif kurallarına başvurmadan, nesnenin kavramsal yorumunu yansıtarak, resim yüzeyinde parçalamaya giderek görsel bir devrime imza atmıştır. İlk soyut resim çalışmaları olarak Kandinsky'nin 1910'larda yapmış olduğu eserler kabul edilmektedir. Yeni bir sanat ilkesinden hareket eden soyut sanat, doğanın bir deformasyonu olarak başlamış ve sonunda sadece çizgi, biçim ve renklerden oluşan bir ifadeye kavuşmuştur. 1940'lı yıllara gelindiğinde Türkiye'den yurt dışına eğitim amacıyla giden ressamların geri döndüğünde ortaya koydukları eserler vasıtasıyla soyut sanat tartışılmaya başlanmıştır. Gerçek anlamda soyut çalışmalar ise ancak 1950'lerden sonra yapılmaya başlanmıştır. 1948 yılında Paris'e giden ve iki yıl boyunca soyut sanatın en önemli kuramcılarından biri olarak kabul edilen Andre Lhote'dan eğitim alan Cemal Bingöl, yurda döndüğünde soyut sanat bağlamında çalışmalar yapmaya yönelmiştir. Türkiye'de ilk soyut resim çalışmaları yapan sanatçılardan olan Bingöl, kendi sanat süreci içerisinde non-figüratif eğilimler ortaya koymuştur. Aynı zamanda Resim Öğretmeni olan Bingöl, bu yönde yaptığı çalışmalar ile de dikkat çekmiştir.
Özet (Çeviri)
It is thought that after social events that happened in 19. and 20 century the traditional aspects of painting which had been valid since Renaissance has changed. After 1870s with impressionism, art pattern of naturalism has broken, with the comprehension of painting the surface of picture a way is cleared for abstract art. Cubism which appeared in 1908 without using tradition perspective rules of art, by reflecting the conceptual interpretation of the object, dividing the surface of picture produced a revolution in art. Kandisky's works are accepted as the first abstract art products which were painted in 1910s. Acted according to a new principle of art, abstract art was started as a deformation of nature and in the end has evolved an expression which is only consist of scratch, style and colour. When come to 1940s the painters who went to abroad to study art came back to Turkey and produce work of abstract art and after that a discussion was started around abstract art. In real terms the production of the abstract art was started only after 1950s. When Cemal Bingöl came back to his homeland, who went to Paris in 1948 and took courses for two years from one of the most important abstract art theorist Andre Lhote, started to work in the context of abstract art. Bingöl who is one of the first artist who produce works of abstract art in Turkey, in his artistic development exhibited non-figurative trends. Bingöl, who was an art teacher at the same time, has gained attention with his works.