Fay Weldon'ın bir dişi şeytanın hayatı ve aşkları adlı eserinde cadı kadın figürü
Witch woman figure in the life and loves of she-devil by fay Weldon
  1. Tez No: 585894
  2. Yazar: BERRA KARAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAŞAK UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: fay Weldon, kadın, cadı kadın figürü, sihir, başkalaşma, mitolojik karakterler, Fay Weldon, women, image of witch women, magic, metamorphosis, mythological characters
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışma, eserdeki kadın karakterin cadı kadın figüründen yararlanılarak incelenmesini kapsamaktadır. Bu çalışmanın amacı İngiliz yazar Fay Weldon'ın Bir Dişi Şeytanın Hayatı ve Aşkları isimli eserlerindeki kadın karakterleri incelemek ve cadı kadın imgesi ile ilişkilendirmektir. Günümüze kadar kadın imgesi farklı yazarlar tarafından çeşitli yaklaşımlarla ele alınmıştır ve çağdaş edebiyat içerisinde ifade ediliş şekli değişmiştir. Bu bağlamda, kadın karakterlerin incelenmesi cadı kadın imgesini yansıtması açısından yararlı olacaktır. Bu çalışmanın birinci bölümünde cadı-şeytan kavramlarının Antik çağda nasıl yer edindiği ve yazın alanına nasıl yansıdığının gelişim süreci günümüze kadar incelenecek ve edebi eserlere yansıyan örnekleri ile ilgili bilgi verilecektir. İkinci bölümde eseri üzerinde çalışma yapılacak olan yazarın hayatı, edebi eserleri ve feminizme bakış açıcı hakkında bilgi verilecektir. Son bölümde ise incelenecek olan Bir Dişi Şeytanın Hayatı ve Aşkları adlı eserde dile getirilen cadı/şeytan kadın figürünü ve kadınlarla özdeşleştirilen güzellik kavramının incelenmesi yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
This study covers the analysis of woman character using witch image of woman. The aim of the study is to examine women characters and associate women characters with witch image of woman in The Life and Loves of She Devil by Fay Weldon. The image of women has been undertaken as a subject from different aspects by many writers, up to now and the expression of women has changed in contemporary literature, too. In this context, the analysis of the women characters in this study will be useful to reflect witch image of women. First part deals with witch figures who have occupied important place in life and in literature throughout the centuries and also gives literary examples which have witch figure from ancient word to present. Second part gives information about the biography of Fay Weldon, her works and her concept of feminism. Third chapter deals with witch figure and the concept of beauty takes place in The Life and Loves Of She-Devil by Fay Weldon.