Inductive synthesis of recursive logic programs
Özyineli mantık programlarının tümevarımsal yolla sentezi
- Tez No: 58590
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PİERRE FLENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: program geliştirme, tümevarımsal mantık programlama, otomatik program sentezi, taslak yönetimli program sentezi. IV, program development, inductive logic programming, automatic program synthesis, schema-guided program synthesis. Ill
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET ÖZYINELI MANTIK PROGRAMLARININ TÜMEVARMSAL YOLLA SENTEZİ Serap Yılmaz Bilgisayar ve Enformatik Mühendisliği, Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Pierre Flener Ağustos 1997 Özyineli mantık programlarının (en azından bir yantümcesi özyineli olan) tam olma yan bilgiden yola çıkılarak, mesela, girdi/çıktı örneklerinden, otomatik sentezi oldukça zor bir iştir. Ve bu iş tümevarımsal mantık programlama ile otomatik program sente zinin bir alt çalışma alanıdır. Bu tür programlar mantık programlarının çok önemli bir sınıfım oluştururlar. Yapıcı tümevarım çalışmaları göstermiştir ki özyineli program ların sentezi özyineli olmayan programların sentezinden çok daha zordur. Bu çalışma alanı“tümevarımsal program sentezi”diye anılır. DiALOGS-II adıyla geliştirdiğimiz sistem (bu sistemin bir önceki versiyonu Dialogs adlı sistemdir) taslak-yönetimli, interaktif ve artımsızdır. Sistem insiyatifi alıp kullanıcıyı kullanıcının dilinde sorgulayarak özyineli mantık programlan sentezler. Sistem kendisi tarafindan özyineli olarak ya da başka bir sistem tarafindan, sistem özyineli bir programın sentez inin gerekliliğini farkettiği zaman kullanılabilir.“Özyineleme Teorisi”sistemin içinde taslaklar tarafından etkili bir şekilde kodlandığı için sistem çok az bilgiye gerek duyar ve çok hızlı çalışır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INDUCTIVE SYNTHESIS OF RECURSIVE LOGIC PROGRAMS Serap Yılmaz M.S. in Computer Engineering and Information Science Supervisor: Ass't Prof. Pierre Flener August 1997 The learning of recursive logic programs (i.e. the class of logic programs where at least one clause is recursive) from incomplete information, such as input/output examples, is a challenging subfield both of ILP (Inductive Logic Programming) and of the syn thesis (in general) of logic programs from formal specifications. This is an extremely important class of logic programs, as the recent work on constructive induction shows that necessarily invented predicates have recursive programs, and it even turns out that their induction is much harder than the one of non-recursive programs. We call this in ductive program synthesis. We introduce a system called DiALOGS-II (Dialogue-based Inductive and Abductive LOgic Program Synthesizer-II) whose ancestor is DIALOGS. It is a schema-guided, interactive, and non-incremental synthesizer of recursive logic programs that takes the initiative and queries a (possibly naive) specifier for evidence in her/his conceptual language. It can be used by any learner (including itself) that de tects, or merely conjectures, the necessity of invention of a new predicate. Moreover, due to its powerful codification of“recursion-theory”into program schemata and sche matic constraints, it needs very little evidence and is very fast.