Çalışan kadınlarda evlilik doyumunun yordayıcısı olarak kişilerarası yeterlik ve iş-aile çatışmasını yönetme öz-yeterliği
Interpersonal competence and work-family conflicts self-efficacy as predictors of marriage satisfaction among working women
- Tez No: 585952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEL TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Interpersonal competence, self-efficacy of managing work-family conflict, marriage satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu araştırmanın amacı, evli ve çalışan kadınlarda evlilik doyumunun yordayıcısı olarak kişilerarası yeterlik ve iş-aile çatışmasını yönetme öz-yeterliği düzeylerini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara, Malatya, Samsun ve Kastamonu illerinde farklı kurum ve kuruluşlarda çalışan 515 kadın oluşturmuştur. Katılımcılara Kişilerarası Yeterlik Ölçeği (KYÖ), İş-Aile Çatışmasını Yönetme Öz-yeterliği Ölçeği (İAÇYÖÖ), Evlilik Doyum Ölçeği (EDÖ) ve araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu uygulanmıştır. Verilerin analizi SPSS 23 istatistik programında gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda evlilik doyumu puanlarının öğrenim düzeyi ve aylık gelir ile düşük düzeyde pozitif yönde ilişkili olduğu; evlilik süresi, evlilik biçimi ve çocuk sayısı değişkenleriyle evlilik doyumu puanlarının düşük düzeyde negatif yönde ilişkili olduğu; kişilerin evlilik sayı, eşleri ile aralarındaki yaş farkı ve evlenme yaşları ile evlilik doyumu arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Ayrıca, kişilerarası yeterlik ve iş-aile çatışmasını yönetme öz-yeterliğinin evlilik doyumunu yordamakta oldukları bulunmuştur. Elde edilen bulgular ilgili literatüre göre tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the levels of interpersonal competence and work-family conflicts self-efficacy as predictors of marriage satisfaction among working women. Participants consisted of 515 married women who are living in Ankara, Malatya, Samsun and Kastamonu and working in different institutions and organizations. Participants were administered the Interpersonal Competency Scale (ICS), the Work-Family Conflict Self-Efficacy Scale (WFCSES), Marriage Satisfaction Scale (MSS), and the Personal Information Form developed by the researcher. As a result of the study, it was found that marriage satisfaction scores were positively correlated with education level and monthly income; marital satisfaction scores were negatively correlated with duration of marriage, type of marriage and number of children; It was found that there was no relationship between marriage number, age difference between their spouses, marriage age and marriage satisfaction. Moreover, the results demonstrated that interpersonal competence and self-efficacy in managing work-family conflict predicted marital satisfaction. The findings were discussed in relation to literature.