The predictive role of marital adjustment, perceived social support, and career adjustment in explaining life satisfaction in married and working women
Evli ve çalışan kadınlarda yaşam doyumunun incelenmesinde; Evlilik uyumu, algılanan sosyal destek ve kariyer uyumunun yordayıcı rolü
  1. Tez No: 958455
  2. Yazar: ZEYNEP ESİN ÇALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR KÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Doyumu, Evlilik Uyumu, Algılanan Sosyal Destek, Kariyer Uyumu, Evli ve Çalışan Kadınlar, Life Satisfaction, Marital Adjustment, Perceived Social Support, Career Adjustment, Working and Married Women
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmanın temel gayesi, evli ve çalışan kadınlarda yaşam doyumunun belirleyicileri olduğu varsayılan evlilik uyumu, kariyer uyumu ve algılanan sosyal desteğin yordayıcı rolünü incelemektir. Araştırmaya 18-55 yaş aralığında olan 300 evli ve çalışan kadın katılım sağlamıştır. Veriler“Yakın İlişkilerde Algılanan Uyum Ölçeği”,“Kariyer Uyumu ve İyimserlik Ölçeği”,“Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”ve Demografik Bilgi Formu kullanılarak toplanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 25.0 programı ile gerçekleştirilmiş ve veri normalliği, korelasyon ve çoklu doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre kariyer uyumu, evlilik uyumu ve algılanan sosyal desteğin; yaşam doyumu üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu saptanmıştır. Özellikle evlilik uyumu ve sosyal destek yaşam doyumunun önemli yordayıcıları olarak öne çıkan değişkenler olmuştur. Ancak regresyon analizleri değerlendirildiğinde, bu değişkenlerin tek başlarına yaşam memnuniyetini anlamlı bir şekilde yordamadığı, ancak birbirleriyle etkileşime girdiklerinde anlamlı ve pozitif bir sonuç elde edildiği belirlenmiştir. Bu bulgulara göre, evli ve çalışan kadınların yaşam tatminlerini artırmak adına yakın çevrelerinde, evlilik yaşantılarında ve iş hayatlarında sağlanan uyum ve sosyal destek sistemlerinin birlikte ele alınması gerektiği sonucu ortaya çıkmaktadır. Bulgular doğrultusunda evli ve çalışan kadınlar için sosyal destek ve iş-yaşam dengesine programlarının geliştirilmesi ve çift danışmanlıklarının yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the predictive role of marital adjustment, career adjustment and perceived social support, which are assumed to be the determinants of life satisfaction of married and working women. 300 married and working women between the ages of 18-55 participated in the study. Data were collected using the“Perceived Adjustment in Close Relationships Scale”,“Career Adjustment and Optimism Scale”,“Multidimensional Perceived Social Support Scale”and“Life Satisfaction Scale”and Demographic Information Form. Statistical analyses were performed using the SPSS 25.0 program, and data normality, correlation and multiple linear regression analyses were performed. The research findings showed that marital adjustment, career adjustment and perceived social support have a positive effect on life satisfaction. Marital adjustment and social support stood out as important predictors of life satisfaction. However, because of regression analyses, it was determined that these variables did not predict life satisfaction significantly on their own, but when they interacted with each other, a significant and positive result was obtained. These findings show that to increase the life satisfaction of married and working women, the harmony and social support systems provided in their close circles, in marriage and in work life, should be considered together. In line with the findings, it is recommended that social support and work-life balance programs be developed for married and working women and couples counseling be expanded.