İlköğretim (2-5. sınıf) öğretmenlerinin çarpma işlemi öğretimine ilişkin görüşleri ve öğrencilerin kazanımlara ulaşma düzeyleri
Primary school ( 2?5. grades) teachers? opinions regarding teaching multiplication and students? reachability levels of the objectives
- Tez No: 278227
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEŞE TERTEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İlköğretimde Çarpma İşlemi, Çarpma İşlemi Öğretimi, kazanımlara ulaşabilirlik, Multiplication in Primary Education, Teaching Multiplication and Reachability of Objectives
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu araştırmanın temel amacı öğretmenlerin çarpma işlemine ilişkin görüşlerini ortaya çıkarmak, İlköğretim 2?5. sınıf Matematik Öğretim Programı'nda yer alan doğal sayılarla çarpma işlemi kazanımlarının ulaşılabilirlik düzeyini belirlemek ve öğrencilerin çarpma işleminde yaptıkları hata türlerini tespit etmektir.Araştırma Ankara ili Çankaya ilçesinde yer alan üç ilköğretim okulunun 2?5. sınıflarında 2008?2009 öğretim yılında yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2?5. sınıfta yer alan 998 öğrenci ve bu öğrencilerin dersine giren 24 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Bu çalışmada Nitel ve Nicel araştırma modelleri birlikte kullanılmıştır. Nitel boyutta öğretmenlerle yarı yapılandırılmış görüşme yapılmış ve veriler Betimsel Analize tabi tutulmuştur. Nicel boyutta kazanımların ulaşılabilir olup olmadığını belirlemek için başarı testleri hazırlanmış, testlerde her bir madde için doğru cevaplandırılma yüzdesi (madde güçlük indeksi ?pj?) İteman madde analizi programı ile hesaplanmıştır. Kazanımın ulaşılabilir olduğunu kabul edebilmek için minimum öğrenme düzeyi 0,75 olarak kabul edilmiştir. Öğrencilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerde elde edilen veriler hata analizine tabi tutularak yaptıkları hata türleri tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar şöyledir:1-Öğretmenler çarpma işlemi öğretiminde programda yer alan yöntem ve teknikleri kullandıklarını, benzetme ve işlem tekniğinden yararlandıklarını, kural açıklama yoluna gittiklerini, öğrencilerin çarpma işleminde en çok basamak kaydırma ve işlem tekniği konularında zorlandıklarını, ?1? ve ?0?ın rollerini kavram olarak açıkladıklarını ve bir çarpma işlemini; işlemin kendisi, çarpanların yer değiştirilerek çarpılması ve çarpanları basamaklarına ayırarak çarpma olarak üç şekilde gösterdiklerini ifade etmişlerdir.2-Doğal sayılarla çarpma işlemine ait tüm sınıflar düzeyinde toplam 25 kazanımın 17'sinin 0,75 düzeyinde ulaşılmış olduğu, geriye kalan 8 kazanımın öğretim süreci sonundaki ulaşılma düzeyinin bu değerin altında kaldığı saptanmıştır. 3. sınıfa ait kazanımlardan ulaşılamayan kazanım bulunmazken, 2., 4. ve 5. sınıfa ait ulaşılamayan çarpma işlemi kazanımları mevcuttur.3-Öğrencilerle yapılan görüşmeler üzerinde hata analizi ile tespit edilen hata türleri şu şekildedir: 2?5. sınıflarda tespit edilen hata türleri; verilen modeli çarpma işlemi şeklinde ifade edememe, çarpma işlemini modelleyememe, çarpma işleminde ?0? ın etkisinin bilinmemesi, çarpım tablosunun bilinmeyişinden kaynaklanan hatalar, çarpma işlemi yerine toplama işlemi yapma, çarpma işlemine uygun problem cümlesi yazamama, çarpma işleminde değişme ve birleşme özelliğini bilmemeden kaynaklanan hatalar, basamak kaydırmada yaşanan hatalar, problemi uygun işlemle çözememe, çarpma işleminde işlem tekniğinin bilinmeyişi, sayı (elde) taşımada yaşanan hatalar, eldenin basamağının bilinmeyişi, çarpma işleminde verilmeyen çarpanı bulamama, ?10?,?100?,?1000? ile kolay çarpmanın bilinmemesi, ?10?,?100?,?1000?in katları ile kolay çarpmanın bilinmemesidir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this resarch is revealing views of teachers related with multiplication, determining the availability level of acquisitions of multiplication with natural numbers, which are situated in 2-5.th grades of Mathematics Teaching Program in Primary Education and confirming mistake types.The research was made in 2-5th grades of three Primary School in Çankaya District of Ankara in 2008?2009 academic year. The research?s samples are consist of 998 students in 2-5th grades and of 24 class teachers. In this research; qualitative and quantitative research models were used together. Achievement tests were applied as to whether to determine the availability of acquisitions in quantitive dimension. In these tests; the true answer percentage (material difficulty index) for each material was calculated by Iteman material analyze program. In an effort to accept the avaibility of acquisition; the minimum learning level was accepted as 0,75. Semi-structured interviews were made with teachers in quantitative dimension and the datas were subjected to descriptive analyze. In the semi-structured interviews with students; the datas were subjected to mistake analyze. By this way the error types were determined. In consequence of the research these results were obtained as a summary:1-The teachers mention that they use the methods and technics in teaching of multiplication, utilize approximation and operation technic and prefer the way explaining rules, also, they indicate that students have most difficulty with column shifting and operation sequence, explain the roles of ?1? and ?0? as a concept and students can show multiplication in three ways; the multiplication in itself, the multiplication of multipliers by switching and the multiplication by factorising.2-It is determined that, the 17 acquisitions of the total 25 acquisitions in respect of multiplication with counting number; were reached at a level of 75%, and the attainable rate of the retained 8 acquisitions is under this value at the end of the education period. While there isn?t any acquisition, which wasn?t able to reach concerning to 3. grade there is unattainable multiplication acquisitions concerning to 2-5. grade.3-In the interviews made with students; the error types determined using by error analyze are as follows: the error types determined in 2-5th grades are: unable to express the given model as a multiplication, unable to model the multiplication, be unfamiliar with the effect of `0? in multiplication, the errors due to unknown multiplication table, making addition instead of multiplication, unable to write available problem to multiplication, the error due to unknown commutative and union property of multiplication, the errors due to column shifting, unable to solve the problems with available operations, unknown operation sequence in multiplication, the errors in number carrying, unknown carry number?s column, unable to find the unknown multiplier in multiplication, unknown easy multiplication with ?10?,?100?,?1000? and the multiple of ?10?,?100?,?1000?.