Köpek uteruslarında herpes virus enfeksiyonlarının histopatolojik ve immunohistokimyasal olarak araştırılması
Histopathological and immunohistochemical investigation of Herpes Virus infections in dog uterus
- Tez No: 586052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Canine herpesvirus-1, uterus, köpek, histopatoloji, immunohistokimya, immunfloresan, Canine herpes virus, uterus, dog histopathology, immunofluorescence, immunohistochemistry
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Canine herpesvirus-1 (CHV-1), bütün dünyada köpeklerde yaygın olarak görülen bir enfeksiyondur. Genç köpeklerde (3 haftalıktan küçük) ölümcül karakterde olan hastalık, yetişkin köpeklerde ise üreme, solunum, göz ve nörolojik rahatsızlıklara neden olmaktadır. Hastalık kontakt yolla (salya, vajinal sekret) ve plasenta yoluyla bulaşmaktadır. Yavru köpeklerde önemli patojenlerinden birisi olan CHV-1 etkenlerinin, uterus kesitlerinde histopatolojik immunohistokimyasal immunfloresans ve moleküler yöntemleri ile kesin teşhisini yapmak, makroskobik ve histopatolojik bulgularını değerlendirerek köpeklerdeki yaygınlığını ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Çalışmanın materyalini Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, hayvan hastahanesi, Erzurum Büyük Şehir belediyesi hayvan barınağı ve Erzurum ili özel veteriner kliniklerinde ovario-histerektomi yapılarak alınan 100 adet dişi köpeğe ait uterus doku örnekleri oluşturdu. Toplanan uterus dokuları histopatolojik incelemeler için %10' luk formalin solusyonunda saklanarak rutin doku takip işlemleri sonucu parafin bloklara gömüldü. Her bloktan 4 mm kalınlığında kesitler alındı. Histopatolojik inceleme için hazırlanan preparatlar hematoksilen-eozin (HE) ve immunohistokimyasal olarak boyanıp ışık mikroskobu ile incelendi. Sonuç: Araştırma sonunda, köpek uteruslarında herpes virüs (HSV-1) enfeksiyonlarının histopatolojik ve immunohistokimyasal yöntemlerle araştırılmış ve % 33 oranında CHV-1 etkeni tespit edilmiş ve yavru köpeklerin ölümünde önemli bir etmen olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Canine herpesvirus-1 (CHV-1) is a common infection in dogs all over the world. The disease is lethal in young dogs (less than 3 weeks old) and causes reproductive, respiratory, eye and neurological disorders in adult dogs. The disease is transmitted by contact (saliva, vaginal secret) and through the placenta. To make the definitive diagnosis of CHV-1 agents which is one of the important pathogens in puppies by using histopathological immunohistochemical immunofluorescence and molecular methods in uterine sections, and to determine the prevalence of these macroscopic and histopathological findings in dogs. Material and Method: Material of the study consisted of uterine tissue samples of 100 female dogs taken by ovario-hysterectomy in Atatürk University, Veterinary Faculty, animal hospital, Erzurum Metropolitan Municipality animal shelter and Erzurum private veterinary clinics. The collected uterine tissues were stored in 10% formalin solution for histopathological examination and embedded in paraffin blocks after routine tissue follow-up procedures. Slices of 4 mm thickness were taken from each block. Preparations prepared for histopathological examination were stained with hematoxylin-eosin (HE) and immunohistochemically and examined with light microscope. Conclusion: At the end of the study, herpes virus infections in canine uterus were investigated by histopathological and immunohistochemical methods and % 33 CHV-1 agent was determined and it was concluded that it was an important factor in the death of puppies.