2000 sonrası Isparta ihracatının yapısal dönüşümü
Structural transformation of Isparta's export after 2000
  1. Tez No: 586061
  2. Yazar: AYŞE UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR SAMİ OĞUZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta İli, İhracat, İthalat, Yapısal Dönüşüm, Isparta Province, Export, Import, Structural Transformation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde oldukça sık kullanılan küreselleşme kavramı sermayenin bilginin, mal ve hizmetlerin dünya genelinde hareketliliğini ifade etmektedir. Mal hareketliliği denildiğinde ithalat ve ihracat anlaşılmaktadır. İthalat ve ihracatın artması ülke refahının, bununla birlikte dünya refahının da artması anlamına gelmektedir. Zira ülkeler kendi üretimleri ile ihtiyaçlarını karşılayabilecek düzeyde olmadığı için başka ülkelerle dış ticaret ilişkisi içine girmektedir. İhtiyacı olan ürünleri ithal ederek, üretim fazlası olan ürünlerini ihraç etmektedir. Uluslararası yapılan bu değişim ile ülkelerin tüketim düzeyleri artarak yaşam standartları yükselmektedir. Buna göre geçmişten günümüze gelişen çok farklı dış ticaret teorileri bulunmaktadır. Türkiye'nin dış ticarette izlemiş olduğu politikalar 1980 yılına kadar ithal ikamecilik, 1980 yılından sonra ihracata yönelik sanayileşme ve 2000'li yıllardan sonra Güçlü Ekonomi'ye Geçiş programı olmuştur. Bu çalışmada Türkiye'nin dış ticaret yapısında meydana gelen değişiklikler il özelinde derlenerek Isparta için anlatılmaya çalışılmıştır. Isparta'nın ihracat yapısında 2000 yılından 2018 yılına kadar geçen süre içerisinde meydana gelen değişiklikler literatür taraması, mülakat yöntemi kullanılarak araştırılmış ve elde edilen rakamlar tablo ve grafik olarak yansıtılmıştır. Bu çalışmanın amacı, 2000 yılı sonrasında Isparta ili için önem arz eden ihracat verilerinin sektör ve sınıflar halinde incelenmesi, hangi yıllarda ve ne sebeplerden değiştiğinin araştırılmasıdır. Sektörlerin altında oluşturulan sınıflamalar tarafımızdan yapılmış olup öneri niteliğindedir. Çalışmada Isparta Bölgesi'nin özellikle mermer yatakları bakımından zengin, yaş meyve ve sebze alanında gelişmiş, aromatik bitkiler açısından avantaj elde ettiği bu alanlarda rekabet gücünün yüksek olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The notion of globalization, which is commonly used today, expresses the mobility of capital knowledge, goods and services worldwide. Moving goods is understood as import and export. The increase in imports and exports means that the welfare of the country and the welfare of the world increase. Because countries are not at a level that can meet their needs with their own production, so they enter into foreign trade relations with other countries. It imports products that are in need and exports its surplus products. With this international change, the consumption levels of the countries are increasing and their living standards rise. Accordingly, there are many different foreign trade theories that have developed from past to present. Turkey's foreign trade policy to be pursued as substituted import until 1980, industrialization and export-oriented after 1980, and transition programme to strong economy after 2000's. In this study the changes occurring in Turkey's foreign trade structure has been compiled based on cities and explained for Isparta city. The changes that occurred in Isparta's export structure from 2000 to 2018 were investigated by using literature review and interview method and the figures obtained were reflected in tables and graphs. The goal of this study is to analyze the considerable export data of Isparta after 2000 based on sectors and classes, and investigating which years and for what reasons they have changed. The classifications created under the sectors have been made by us and are in the nature of suggestions. In this study, it is seen that Isparta Region is especially rich in marble deposits, developed in fresh fruit and vegetable fields, and has an advantage in terms of aromatic plants and has high competitive power.