Otizm spektrum bozukluğu olan öğrencilerin özel eğitim öğretmenlerinin alan yeterlilikleri bağlamında bilimsel dayanaklı uygulamalar hakkındaki görüşleri
The opinions of students with authism spectrum disorders about scientific based practices in the context of field qualifications of special education teachers
  1. Tez No: 586124
  2. Yazar: DUYGU ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ODLUYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel dayanaklı uygulamalar, Otizm spektrum bozukluğu, Öğretmen görüşleri, Nitel araştırmalar, Yarı-yapılandırılmış görüşme, Evidence-based practices, Autism spectrum disorder, Teacher opinions, Qualitative research, Semi-structured interview
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihinsel Engelliler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Araştırmanın amacı, otizm spektrum bozukluğu (OSB) olan öğrencilerin özel eğitim öğretmenlerinin alan yeterlikleri bağlamında bilimsel dayanaklı uygulamalar (BDU) hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Katılımcı grubunu, Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı bir okulda OSB'li bireylerle çalışan 18 özel eğitim öğretmeni oluşturmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımlarından fenomenolojik desenle gerçekleştirilen araştırmanın verileri araştırmacı günlüğü ve yarı yapılandırılmış görüşme soruları ile toplanmış ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bulguları, öğretmenleri etkili özel eğitim öğretmenlerinin anlayışlı/sabırlı, bireyselleştirmeyi/uyarlamayı bilen, nitelikli meslek bilgisine sahip öğretmenler olması gerektiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenler öğretim süreçlerini tüm aşamaları ile planlanması gerektiğini belirtmişlerdir. Yöntem ve teknikleri belirlerken ise öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önüne alınması, anlatılacak konuya uygun olması gerektiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin büyük bir bölümü BDU terimini ve kapsamını bilmediklerini ifade etmişlerdir. Uygulamaların akademisyenler tarafından araştırmalar yapılarak bilimsel dayanaklı seçildiğini ifade etmişlerdir. Öğretmenler BDU kullanılarak gerçekleştirilecek bir eğitim planlaması sürecinde dikkat edilmesi gerekenler noktasında farklı önerilerde bulunmuşlardır. Bulgular kapsamında uygulamaya yönelik öğretmenlere OSB alanında yazılı ve bilgilendirici materyallerin hazırlanması, üniversitelerin özel eğitim yetiştiren bölümlerinde BDU'ya yönelik teorik ve uygulamalı eğitimlerin arttırılması önerilmektedir. İleri araştırmalara yönelik bu araştırma bulgularının ileri araştırmalara klavuz olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the opinions of students with autism spectrum disorder (ASD) about evidence-based practices (EBP) in the context of field competencies of special education teachers. The participant group consists of 18 special education teachers working with individuals from OIZ in a school affiliated to the Ministry of National Education (MONE). The data of the study, which is a qualitative research approach, was collected with a researcher diary and semi-structured interview questions and analyzed with content analysis. The findings of the study indicated that effective special education teachers should be understanding / patient, individualizing / adapting, and having qualified professional knowledge. The teachers stated that the teaching process should be planned in all stages determining the methods and techniques, they stated that the individual differences of the students should be taken into consideration and should be appropriate to the subject to be explained. Most of the teachers stated that they did not know the term and scope EBP. They stated that the applications were selected by the academicians as research-based. The teachers made different suggestions about the points that should be considered during the education planning process which will be realized by using EBP. Within the scope of the findings, it is recommended that teachers prepare practical and informative materials in the OIZ field. Again, it is recommended to increase theoretical and practical trainings for evidence-based practices in special education departments of universities. It is recommended that these research findings for advanced research should be used as a guide for further research.