Fen Lisesi öğrencilerinin Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersi ile ilgili algıları (Sivas ili örneği)
Perceptions of Science High School students about Religious Culture and Moral Knowledge course (Sivas city example)
  1. Tez No: 638873
  2. Yazar: HATİCE TOKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Din Eğitimi, Ahlâk, Fen Lisesi, DKAB, Education, Religious Education, Morality, Science High School, DKAB
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Araştırmanın amacı, başarılarıyla tanınan fen lisesi öğrencilerinin DKAB dersine bakışlarını tespit etmek, anket sorularıyla elde edilen veriler doğrultusunda DKAB dersinin işlevselliğini artırmak, DKAB dersinin mevcut durumdaki eksikliklerinin ve yapılan yanlış uygulamaların tespit etmek ve yapılması gerekenler noktasında çözüm önerileri sunmaktır. Çalışmada fen lisesinde verilen Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin öğrenciler üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Böylece öğrencilerin bu ders hakkında oluşan duygu ve düşüncelerinin saptanması amaçlanmaktadır. Araştırmanın kapsamını 2018-2019 öğretim yılında Sivas ili merkezindeki ve ilçelerindeki fen liselerinde okuyan 12. Sınıf DKAB dersi alan 347 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma verilerinin toplanmasında Kişisel Bilgiler Formu, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Dersinin İçeriği Hakkındaki Düşünceleri, DKAB Dersinin Uygulanışı, DKAB Dersindeki Kazanımların Gerçekleşme Düzeyi, DKAB Dersi Hakkındaki Duygu ve Düşünceleri ile Dini Yaşantılarının Şekillenmesinde DKAB Dersinin Etkisi hakkındaki görüşleri öğrenip değerlendirmek için kullanılmıştır. Ölçeği kullanılarak elde edilen veriler bağımlı ve bağımsız değişkenler dikkate alınarak, bilgisayar ortamında SPSS 22. 0 paket programı kullanılarak veri tabanı oluşturularak analiz edilmiştir. Din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinin verilmesiyle öğrencilerde din eğitimi ve ahlâk gelişimine katkıda bulunulmaktadır. Ergenlik dönemindeki gençlere dini eğitimin yanı sıra rehberlik edilmesiyle birlikte gencin psiko-sosyal gelişimine katkı sağlanmaktadır. Böylelikle daha gelişimi daha sağlıklı gerçekleşen bireyler yetiştirilmektedir. Araştırmamızda fen lisesi öğrencilerinin DKAB dersi ile ilgili duygu ve düşünceleri çeşitli değişkenlerle incelemeye tabi tutulmuştur. Araştırmamızın sonucuna göre öğrencilerin DKAB dersi dini duygu ve düşünceleri üzerinde son derece etkili olduğunu yaşamlarında da bu bilgileri kullandıkları görülmüştür. Öğrencilerin adalet, ahlâk, merhamet, saygı ve sevgi, yardımlaşma, iyilik, peygamberimizi model alma, dinini tanımaya yönünde DKAB dersinin olumlu katkı sağladığı onların iyi bir birey olmasına kaynak olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the views of science high school students who are known for their success, to increase the functionality of the course of the DBAB course in line with the data obtained through the questionnaire questions, to determine the current deficiencies and the wrong applications of the DBAC course and to offer solutions for what to do. In this study, the effects of Religious Culture and Moral Knowledge courses given in science high school on students were investigated. Thus, it is aimed to determine the feelings and thoughts of the students about this course. The scope of the research consists of 347 students who took 12th grade DKAB lessons in science high schools in Sivas city center and districts in 2018-2019 academic year. In collecting research data, the Personal Information Form was used to learn and evaluate the opinions about the Religious Culture and Moral Knowledge Course Contents, the Implementation of the DKAB Lesson, the Level of Achievements in the DKAB Lesson, the Effect of the DKAB Lesson on the Shaping of Religious Experiences. The data obtained by using the scale was analyzed by using the SPSS 22. 0 package program in the computer environment by considering the dependent and independent variables. By giving religious culture and ethics lessons, students contribute to religious education and moral development. In addition to religious education, adolescents contribute to the psycho-social development of the adolescent. In this way, individuals with more healthy development are trained. In our study, the feelings and thoughts of science high school students about the DIAB course were examined with various variables. According to the results of our research, we see that students are extremely influential on the religious feelings and thoughts of the DKAB lesson and they use this information in their lives. It has been determined that the students contribute positively to justice, morality, compassion, respect and love, solidarity, goodness, modeling our prophet, and getting to know their religion, and that they make them a good individual.