Antik mısır'da din ve siyaset ilişkisi
The Relationship Between Religion and Politics in Ancient Egypt
  1. Tez No: 586146
  2. Yazar: FERHAT AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI ŞAH YASDIMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Antik Mısır, Krallık, Firavun, Mitoloji, Monarşi, Ancient Egypt, Kingdom, Pharaoh, Mythology, Monarchy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Bu çalışma, antik Mısır'da din ve siyasetin merkezi olan firavunluk sistemini incelemektedir. Antik Mısır'da adına“Firavunluk”denen monarşik yönetim biçimi temelini antik Mısır dininden almıştır. Bu dinî anlayışa dayalı siyasi yapı Mısır'ı ve çevresini, çeşitli aşamalardan geçerek, toplamda üç bin yıl yönetmiştir. MÖ 3200'den MÖ 330'a kadar süren Mısır'daki dinî anlayış gerek antik dinleri gerekse bölge ile ilişkisi bulunan Yahudilik ve Hıristiyanlık gibi dinleri etkilemiştir. Aynı zamanda Kur'an'da da Mısır Firavunluk sistemine dair reddiye içeren ayetlere yer verilmiştir. Bu çalışmadaki amaç Antik Mısır dinî sisteminin monarşik düzeni nasıl etkileyip şekillendirdiğini ve aynı şekilde monarşi içindeki hareketlilikten de ne şekilde etkilendiğini ortaya koymaktır. Çalışma giriş, üç ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Girişte, çalışmanın önemi, amacı ve sınırları tanımlanmış, kullanılan yöntem ortaya konulmuş ve konunun araştırılması sürecinde karşılaşılan zorluklar açıklanmıştır. Birinci bölümde, Mısır'ın coğrafi yapısı ve tarihi hakkında genel bilgiler verilmiş, Hanedanlık Dönemi olarak adlandırılan firavun hanedanlığının kuruluşundan çöküşüne kadar geçen süre, tarihsel gelişmeler dikkate alınarak değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, Mısır din ve mitolojisinin tanımlanmasıyla ilgili karşılaşılan problemlere ele alınmıştır ve Mısır uygarlının din ve mitolojisi hakkında genel bir değerlendirme yapılmıştır. Yine bu bölümde Mısır krallığıyla ilişkili tanrılar üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölümde, Mısır krallığının merkezi olan firavun sisteminin siyasi ve dini karakteri ele alınmış; firavunun sıfatları, tanrısal kökeni, firavun hakkında söylenen menkibeler ve firavunun ahiretteki durumu hakkında bilgi verilmiştir. Sonuçta ise, üç ana bölüm değerlendirilerek, Antik Mısır'daki din ve siyaset ilişkisi konusunda ulaştığımız sonuç belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is purpose on the investigation of the pharaoh system, which is the center of religion and politics in Ancient Egypt. In Ancient Egypt, the monarchic form of government called“Pharaoh”was based on ancient Egyptian religion. The political structure based on this religious understanding has ruled Egypt and its surroundings through various stages for a total of three thousand years. This religious understanding, which lasted from B.C. 3200 up to B.C. 330, influenced both ancient religions and others such as Judaism and Christianity, which had relations with the region. At the same time, the narrative of the rejection of the Egyptian Pharaoh system is also mentioned in the Qur'an. The aim of this study is to show how the ancient Egyptian religious system influenced and shaped the monarchic order and how it was affected by the mobility within the monarchy. In the first chapter, general information about the geographical structure and history of Egypt is given and the period from the foundation of the pharaoh dynasty, which is called the dynasty to the collapse, is evaluated by considering the historical developments. In the second chapter, the problems encountered in the definition of Egyptian religion and mythology are given and a general evaluation is done about the religion and mythology of Egyptian civilization. In this section, information was given about the gods associated with the Egyptian kingdom. In the third chapter, the political and religious character of the pharaoh system, which is the center of the Egyptian kingdom, is discussed; Pharaoh 's title, divine origins, legends about pharaoh' s and information about the status of the Hereafter is discussed. In the conclusion, after discussing three main sections briefly, we evaluate the relationship between religion and politics in Ancient Egypt