Gelişmekte olan ekonomilerde finansal gelişmişlik-enerji tüketimi ilişkisi
İn developing economies relationship between financial development and energy consumption
  1. Tez No: 586156
  2. Yazar: DUYGU ORUÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZHAN TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Gelişme, Enerji Tüketimi, Gelişmekte Olan Ülkeler, Yanlılığı Düzeltilmiş En Küçük Kareler Yöntemi, Financial Development, Energy Consumption, Developing Countries, Bias-Corrected Least Squares Method
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finansal Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmanın amacı, finansal gelişmişlik ve enerji tüketimi arasındaki nedensellik ilişkisinin incelenmesidir. Bu amaçla Türkiye, Brezilya, Bulgaristan, Endonezya, Malezya, Meksika, Şili ve Romanya olmak üzere gelişmekte olan toplam sekiz ülkenin (2000-2014) on dört yıllık dönemini kapsayan veri seti analizimize dâhil edilmiştir. Veriler, Dünya Bankası veri tabanından elde edilmiştir. Çalışmamızda bağımsız değişken olan finansal gelişmişliğin göstergesi olarak cari işlemler dengesi açığı, bankaların özel sektöre verdiği yurt içi krediler, enflasyon, doğrudan yabancı yatırımlar, gayri safi yurt içi hâsıla değişkeni modelde yer almıştır. Bağımlı değişken olan enerji tüketimi değişkeni göstergesi olarak kişi başına kilogram petrol eşdeğeri değişkeni, verilere ulaşılabilirlik açısından analizimize dâhil edilmiştir. Çalışmamızda Yanlılığı Düzeltilmiş En Küçük Kareler Yöntemi kullanılmıştır. Ampirik bulgular sonucunda enflasyon ve doğrudan yabancı yatırım dışındaki değişkenlerin bağımlı değişkeni önemli ölçüde açıkladığı sonucuna varılmıştır. Ekonometrik analiz sonucunda finansal gelişmişliğin bazı değişkenleriyle enerji tüketimi arasında güçlü bir ilişki bulunmuştur. Buna bağlı olarak ülkelerin enerji tüketimlerinin finansal piyasalardan etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to study the causality relationship between financial development and energy consumption. for this purpose the data set covering the fourteen-year period of a total of eight developing countries (2000-2014), including Turkey, Brazil, Bulgaria, Indonesia, Malaysia, Mexico, Chile and Romania, has been included in analysis. The data was obtained from the World Bank database. In our study, the current account balance deficit, inflation, foreign direct investments, gross domestic product and domestıc credıts given by banks to the private sector variables were included in the model as independent variables to gauge energy consumptıon and financial development. relationship in empirical analysis bias-corrected least squares method has been used as a result of empirical findings, it was concluded that variables except inflatıon and foreign dırect investment significantly explain the dependent variable.