Finansallaşma, gelir eşitsizliği ve enerji tüketiminin ekonomik büyümeye etkisi: OECD ülkeleri örneği
The effects of financialization, income inequality, energy consumption and economic growth: An example of OECD countries
- Tez No: 734936
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYBERK NURİ BERKMAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA TORUSDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, İşletme, Banking, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansallaşma, Ekonomik Büyüme, Enerji, Gelir Dağılımı, Finans, Financialization, Economic Growth, Energy, Income Distribution, Finance
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Finansal sistemin etkin işleyişi ekonomik büyümeyi de beraberinde getirecektir. Fon fazlası olanlardan fon talep edenlere fon akışı sağlayan finansal sistem sayesinde ekonomide artış görülecektir. Finansallaşma ile ülkelerin büyüyen ekonomileri bireylerin kullandıkları enerji harcanmalarını benzer oranda arttırmaktadır. Bununla birlikte gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde enerji üretiminden elde edilen verim finansal gelişmeyi pozitif etkilemektedir. Artan finansal gelişme ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır. Finansal gelişme ile birlikte ülkelerin nüfus, coğrafi konum, gelişmişlik düzeyleri gibi faktörler bireyler arasındaki gelir dağılımını da etkilemektedir. Ekonomik gelişme ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde teknolojinin artmasıyla birlikte kullanılan teknolojik ürünler, makineler vs. kişiye duyulan talebi azalttığından dolayı istihdam alanları daralmakta ve iş gücüne olan ihtiyaç azalmaktadır. Bu da kişiler arasında ki gelir paylaşımını etkilemektedir. Gelir dağılımında ki bu etkiler gelir eşitsizliğine neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı 1980 sonrası artan finansallaşmanın da etkisiyle finansallaşma bağlamında finansal gelişme ile gelir eşitsizliği, enerji tüketimi ve ekonomik büyüme ilişkisinin 27 OECD ülkeleri için incelenmesiyle literatüre katkı sunulması amaçlanmaktadır. Çalışmada OECD ülkelerinde (2003-2019) dönemine ait yıllık veriler kullanılarak panel veri yöntemleri ve veri seti uygulanmıştır. Finansal gelişmişlik göstergesi olarak yaygın şekilde kullanılan özel sektöre verilen krediler belirlenmiştir. Gelir dağılımını temsilen gelir eşitsizliği indeksi kullanılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde OECD ülkelerinde, gelir dağılımı ve ekonomik büyüme, gelir dağılımı ve enerji tüketimi, gelir dağılımı ve finansal gelişme, enerji tüketimi ve ekonomik büyüme, ekonomik büyüme ve finansal gelişme yanı sıra finansallaşma ile enerji tüketimi değişkenleri arasında nedensellik açısından çift yönlü bir ilişki saptanmıştır ve bulgular değişkenler arasındaki uzun dönemde anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Ease of financial transportation will also bring economic growth. It is the completion of the economy by means of the financial system to fund the fund requests from those who have funds. With financialization, the growing economies of countries increase the energy consumption of individuals at a similar rate. However, the efficiency obtained from energy production in developed and developing countries affects financial development positively. Increasing financial development will contribute to the country's economy. Along with financial development, factors such as population, geographical location, and development levels of countries also affect the income distribution among individuals. Economic development differs from country to country. Technological products, machines, etc. used with the increase in technology in developed and developing countries. Since it reduces the demand for people, employment areas are narrowing and the need for labor force decreases. This affects income sharing among individuals. These effects on income distribution cause income inequality. The aim of this study is to contribute to the literature by examining the relationship between financial development and income inequality, energy consumption and economic growth in the context of financialization with the effect of increasing financialization after 1980. In the study, panel data methods and data set were applied by using annual data for the period (2003-2019) in OECD countries. Loans given to the private sector, which are widely used as an indicator of financial development, have been determined. Income inequality index was used to represent income distribution. As a result of the study, the findings of the analysis are evaluated when the Panel Study of income distribution and economic growth in OECD countries examined in income distribution and energy consumption, income distribution, and financial development, energy consumption and economic growth, economic growth and financial development, as well as the bidirectional causality between energy consumption and financial development variables there is a relationship.